Τι περιλαμβάνει και τι όχι η τροπολογία για την παιδιατρική οδοντιατρική φροντίδα του ΕΟΠΥΥ

Ψηφίστηκε μαζί με νομοσχέδιο για τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει προληπτική και θεραπευτική οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά 6 έως 12 ετών, πλέον της περίθαλψης που παρέχεται στις δημόσιες δομές και ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ικανότητα των παιδιών.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν:

προληπτική εξέταση και οδηγίες στοματικής υγιεινής
αποτρύγωση και φθορίωση
προληπτικές εμφράξεις (sealants)
εξαγωγές νεογιλών δοντιών
σφραγίσματα

Όπως προβλέπεται, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι διαδικασίες παροχής των υπηρεσιών καθώς και οι αμοιβές των οδοντιάτρων για κάθε πράξη όπως και ο χρόνος εξόφλησης. Αναμένεται να υπογραφεί σχετική συμφωνία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Τι δεν περιλαμβάνει η τροπολογία
Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ξεκινήσουν να παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες στα παιδιά, ενώ επίσης κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει τη σύμφωνη γνώμη των οδοντιάτρων.

Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν μακρές διαπραγματεύσεις με την Οδοντιατρική Ομοσπονδία, κυρίως για το θέμα των αμοιβών, αφού ήδη οι οδοντίατροι δεν αποδέχονται τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ λόγω clawback και rebate.

Ακόμη όμως και αν τελικά συμφωνηθεί το πλαίσιο, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν οι οδοντίατροι που χρειάζονται για να καλύψουν τον παιδικό πληθυσμό όλης της χώρας.

Διαβάστε ακόμη...