Τα λιπαρά που περιέχονται σε μπισκότα, κέικ και διάφορα άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στη λειτουργία της μνήμης, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Τα λιπαρά αυτά, γνωστά ως τρανς λιπαρά, χρησιμοποιούνται συνήθως για τη βελτίωση της υφής, της γεύσης και της «ζωής» των προϊόντων αυτών.
Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου στα φυτικά έλαια, προκειμένου να γίνουν πιο στερεά, και για το λόγο αυτό συχνά ονομάζονται μερικώς υδρογονωμένα έλαια.
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 1.000 υγιείς άντρες ηλικίας κάτω των 45 ετών, εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα τρανς λιπαρά είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα γλωσσικά τεστ μνήμης, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.
Η σχέση αυτή παρέμενε ακόμη κι όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης και η κατάθλιψη.
«Τα τρανς λιπαρά σχετίζονται πολύ στενά με την υποβάθμιση της μνήμης σε νέους και μέσης ηλικίας άντρες» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια, Dr Beatrice Golomb, από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
«Από άποψη υγείας, τα τρανς λιπαρά έχουν συνδεθεί ακόμη με υψηλότερο σωματικό βάρος, μεγαλύτερη επιθετικότητα και καρδιακές ασθένειες» είπε ακόμη και συνέχισε: «Όπως λέω στους ασθενείς μου, τα τρανς λιπαρά μπορεί να αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων στα ράφια, όμως μειώνουν τον προσδόκιμο όρο ζωής στους ανθρώπους».