Τρέξτε ξυπόλυτοι, κάνει καλό στη μνήμη!

run-735x459.jpg

Ανάμεσα στα άλλα που μπορεί να κάνει κάποιος για να ενισχύσει τη μνήμη του και γενικότερα να «φρεσκάρει» τον νου του, είναι να τρέχει ξυπόλυτος. Αυτό είναι το -κάπως απρόσμενο- συμπέρασμα μιας νέας μικρής αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα, με επικεφαλής τον Ρος Αλογουέι του Τμήματος Ψυχολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Perceptual and Motor Skills», πειραματίστηκαν με 72 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 44 ετών, που έτρεξαν επί 16 λεπτά τόσο με παπούτσια όσο και ξυπόλυτοι.

Τα τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς είχαν κατά μέσο όρο 16% καλύτερες επιδόσεις στη λεγόμενη εργαζόμενη ή ενεργό μνήμη, δηλαδή στην ικανότητα να συγκρατούν και να ανακαλούν πληροφορίες, σε σχέση με τους… παπουτσωμένους.

«Τα μικρά πράγματα συχνά έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση. Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το γνωστικό δυναμικό μας και ταυτόχρονα να απολαύσουμε. Αν βγάλουμε τα παπούτσια μας και τρέξουμε ξυπόλυτοι, μπορούμε να τερματίσουμε πιο έξυπνοι από ό,τι ξεκινήσαμε», δήλωσε ο Αλογουέι.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν πάντως όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι τέτοιο, να προσέχει πού πατάει, για να μην τραυματίσει τα πόδια του (αυτό ισχύει ακόμη και στις αμμώδεις παραλίες). Επίσης, άνθρωποι με ορισμένα προβλήματα υγείας καλό θα ήταν να αποφύγουν το τρέξιμο ξυπόλυτοι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *