«Το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση των σημείων πώλησης»

E781913AF10E3290485D0DC68C225075.jpg

  Την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί από τον ΕΟΦ η λίστα με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Η λίστα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όμως δόθηκε προτεραιότητα στην έκδοση του δελτίου τιμών των φαρμάκων. Τα πιο πάνω ανέφερε στη βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης.

Για την απελευθέρωση στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο υπουργός εξέφρασε τις επιφυλάξεις του τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό φαρμακείων και το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η αύξηση των σημείων πώλησης.

Συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Καλαντζή για το θέμα της ελεύθερης πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι μπορεί να μην απαιτείται η ιατρική συνταγή για τη χορήγησή τους όμως το γεγονός ότι ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων καθιστά εξαιρετικά σημαντική την παρουσία του φαρμακοποιού «ο οποίος θα συμβουλέψει τον άνθρωπο που θα επιλέξει να τα αγοράσει ή να μην τα αγοράσει, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα προκληθεί κάποια βλάβη στην υγεία του από τη χρήση αυτών των φαρμάκων παράλληλα με κάποια άλλα».

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, «ως φάρμακα μπορεί αυτοτελώς να μην έχουν μεγάλο κίνδυνο ή να μην έχουν μεγάλο κίνδυνο σε κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες, αλλά μπορούν να αποτελέσουν τεράστιο κίνδυνο για την υγεία αν τα λάβεις μαζί με άλλα φάρμακα, τα οποία είναι συνταγογραφούμενα».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή το ζήτημα της απελευθερώσεως των σημείων πωλήσεως των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων, ενώ ανέφερε ότι η αγορά του φαρμάκου δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς γιατί «το φάρμακο αποτελεί από μόνο του μία ειδική κατηγορία, όπου πρέπει, για παράδειγμα, οι τιμές να συγκρατούνται πάντα σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μπορεί ο λαός να αγοράζει τα φάρμακα και να μη χάνει την υγειά του».

Επίσης υποστήριξε ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες έχει τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων ανά πληθυσμό (1 φαρμακείο ανά 1.028 κατοίκους) γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση των σημείων πώλησης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης θα θέσουν τα ζητήματα «της απελευθερώσεως των ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία αποτελούν τμήμα του πακέτου μεταρρυθμίσεων των προτεινομένων από τον ΟΟΣΑ, στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπου εκεί, το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει τις θέσεις του. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και σ’ αυτήν την αγορά, χωρίς όμως να είναι το μείζον σημείο αυτής της παρεμβάσεως η αύξηση του αριθμού των σημείων πωλήσεως».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *