Το Ζάππειο Μέγαρο «ντύνεται» στα μπλε

 
Με το μπλε χρώμα του ουρανού, το χρώμα της αφύπνισης και της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση του διαβήτη, θα ντυθεί για 3 μέρες, το Ζάππειο Μέγαρο, «συμμετέχοντας» στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, κατά την οποία θα φωταγωγηθούν 420 ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας ένα «ηχηρό» μήνυμα, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τη νόσο του διαβήτη.


Το Empire State Building στη Ν. Υόρκη, το Κογκρέσο στο Ζάλτσμπουργκ, το London Eye και οι Trafalgar Square Fountains στο Λονδίνο, το Puerta de Alcalá στη Μαδρίτη, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Kyoto Tower στο Κιότο, ο οβελίσκος στο Μπουένος Άιρες κ.α, μετατρέπονται σε σύμβολα ελπίδας για τη νόσο και στέλνουν μήνυμα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα.

«Βοηθείστε όλοι να φέρουμε τον διαβήτη στο φως», να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε μια ύπουλη ασθένεια που επηρεάζει όλα τα όργανα και είναι η βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, συντονιστής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Τζάνειο», Ανδρέας Μελιδώνης, προσθέτοντας ότι ο διαβήτης είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ’80, σήμερα αγγίζει τα 350 εκατομμύρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Υφαντόπουλο, στις αναπτυσσόμενες χώρες η αύξηση θα φτάσει το 80%- 100%, ενώ στις ανεπτυγμένες το 25% έως το 2030, και αυτό οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Στην Κίνα, πριν από οκτώ χρόνια, 20 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από διαβήτη, ενώ σήμερα έχουν φθάσει τα 92 εκατομμύρια. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που, όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη, μπορεί να φέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 8%- 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%- 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Σύμφωνα με τον κ. Μελιδώνη, σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι πάσχοντες στρέφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου παρουσιάζεται αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά 25%- 30%. Στο ιατρείο διαβητικού ποδιού «κατακλυζόμαστε από κόσμο», ανέφερε ο κ. Μελιδώνης, σημειώνοντας ότι η λίστα αναμονής φτάνει και τους δύο μήνες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και άνθρωποι που καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό και αυτό στοιχίζει στους ίδιους αλλά και στο σύστημα Υγείας, είπε ο κ. Υφαντόπουλος. Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 6,4% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου, υπογράμμισε ο κ. Μελιδώνης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *