Το ξέσπασμα θυμού οκταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος

0B0D74E88F9B0641C448682C020F43DF.jpg

  Ο κίνδυνος εμφράγματος είναι 8,5 φορές μεγαλύτερος μέσα στο πρώτο δίωρο μετά από ένα ξέσπασμα έντονου θυμού, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Μπάκλεϊ του Πανεπιστημίου και του Βασιλικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν -με τη βοήθεια στεφανιαίας αγγειογραφίας- 687 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο λόγω πιθανού εμφράγματος.

Η μελέτη έδειξε ότι ένα επεισόδιο συνηθισμένου θυμού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Όταν ο θυμός όμως είναι ασυνήθιστα έντονος, τότε ο καρδιαγγειακός κίνδυνος τουλάχιστον οκταπλασιάζεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν με την αγγειογραφία το οξύ μπλοκάρισμα των στεφανιαίων αρτηριών που μπορεί να συμβεί μετά από περιστατικά πολύ έντονου θυμού.

Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που έχουν δείξει άλλες έρευνες, αλλά και η κοινή εμπειρία, ότι ο έντονος θυμός μπορεί να πυροδοτήσει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εκτός από τον θυμό, και το έντονο άγχος μπορεί να δράσει ανάλογα. Η μελέτη δείχνει ότι αυξάνεται έως 9,5 φορές ο κίνδυνος εμφράγματος δύο ώρες μετά από ένα οξύ επεισόδιο έντονου άγχους.

Οι ερευνητές ανέφεραν μια ποικιλία παραγόντων που ευθύνονται για τον έντονο θυμό, κυρίως οι διαπληκτισμοί με άλλα μέλη της οικογένειας, με φίλους, με συναδέλφους στη δουλειά ή κατά την ώρα της οδήγησης. Τα ξεσπάσματα θυμού στην οικογένεια και στη δουλειά φαίνεται να είναι τα πιο επικίνδυνα για την πρόκληση εμφράγματος.

Όπως είπε ο Τόμας Μπάκλεϊ, ο κίνδυνος αυξάνει επειδή λόγω του έντονου θυμού επιταχύνεται η λειτουργία της καρδιάς και αυξάνεται η πίεση του αίματος, πράγμα επιβαρυντικό ιδίως αν υπάρχει ήδη στένωση αρτηρίας και τάση για θρόμβωση σε έναν άνθρωπο. Όσοι θυμώνουν εύκολα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να ελέγχουν συχνά την πίεσή τους και επίσης καλά θα έκαναν να κόψουν το τσιγάρο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *