Το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην εξάλειψη της ηπατίτιδας

98-giatros-molyne-54-gynaikes-me-ipatiti

Η θεραπεία για όλους τους ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C , η πρόληψη των νέων περιπτώσεων και η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην κατεύθυνση της μείωσης της βλάβης, αποτελούν τους στόχους του Εθνικού Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα, που αναμένεται να  αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιος Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος, κατά τη  παρέμβασή του στην 1η Σύνοδο Κορυφής για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας (HCV) που πραγματοποιήθηκε στις  Βρυξέλλες και οργανώθηκε από την Ένωση Δημόσιων Πολιτικών για την Ηπατίτιδα Β και C.

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε ότι ανιχνεύονται 4.000 νέες μολύνσεις από ηπατίτιδα C  ανά έτος, με κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών. Τόνισε την ανάγκη η γνώση να προηγείται του σχεδιασμού και της άσκησης πολιτικής, αναφέροντας ότι σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα «ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με χρόνια HCV λοίμωξη κυμαίνεται από 134.000 έως 160.000». Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πληθυσμό πάνω από 11 εκατομμύρια, «συνεπώς, το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό», υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα C στη γενιά των φαρμάκων που παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους θεραπείας με παράλληλη αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστος των φαρμάκων αυτών.  «Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., πρέπει να διαπραγματευτεί μια χαμηλότερη τιμή για αυτά τα φάρμακα, και να εξασφαλίσει ότι η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών γίνεται με τρόπο που έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *