Το στρες προκαλεί πονοκέφαλο

CCAC2A754060B796D23FF0835E93F73D.jpg

  Νιώθετε τον πονοκέφαλο να πλησιάζει; Αυτό ενδεχομένως αποτελεί ένδειξη ότι βιώνετε έντονο στρες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ερευνητές από τη Γερμανία απέδειξαν αυτό που υποψιάζονταν πολλοί: ότι δηλαδή όσο περισσότερο στρες έχει κανείς στη ζωή του, τόσο περισσότερους πονοκεφάλους εμφανίζει.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια «ξεκάθαρη σύνδεση» ανάμεσα στην «ποσότητα» του στρες στη ζωή των ανθρώπων και το πόσο συχνά εμφανίζουν κεφαλαλγίες.

Όσο επηρεάζονταν περισσότερο από το στρες εμφάνιζαν μια αύξηση στα επίπεδα αυτού της τάξης του 6%, αναφέρει η μελέτη που παρουσιάστηκε στην 66η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 5.159 άνθρωποι ηλικίας 21-71 ετών, οι οποίοι εξετάστηκαν για τα επίπεδα στρες και πονοκεφάλων τέσσερις φορές το χρόνο για διάστημα δύο ετών.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσους πονοκεφάλους εμφάνιζαν το μήνα και αξιολογούσαν το επίπεδο του στρες που βίωναν σε μια κλίμακα από 0 μέχρι 100.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε τύπο πονοκεφάλου (κεφαλαλγία, ημικρανία κ.ά.) μια αύξηση στα επίπεδα του στρες συνοδευόταν από μια αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των πονοκεφάλων που βίωναν το μήνα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Dr Sara Schramm από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Duisburg-Essen της Γερμανίας, πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο για πολλούς πάσχοντες, με το στρες να προκαλεί πονοκεφάλους και αυτοί με τη σειρά τους να επιδεινώνουν την αίσθηση του άγχους που βιώνει το άτομο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για όσους υποφέρουν από πονοκεφάλους. Επιπλέον, τονίζουν τη σημασία του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται το στρες τόσο οι πάσχοντες από ημικρανίες όσο και οι θεραπευτές τους» κατέληξε η ίδια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *