Το πρόχειρο φαγητό συνδέεται με άσθμα και έκζεμα

 
Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού 3 φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε άσθμα και έκζεμα, στα παιδιά, δήλωσαν ερευνητές που εξέτασαν παγκόσμιες τάσεις νόσου και διατροφής.


Στοιχεία 500.000 παιδιών από 50 χώρες, υποδεικνύουν ότι η φτωχή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα των παθήσεων που συνδέονται με αλλεργίες.

Όσοι κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό κινδύνευαν να εμφανίσουν σοβαρό άσθμα, έκζεμα και φαγούρα στα μάτια.

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων φαίνεται να είναι προστατευτική, αναφέρει το περιοδικό «Thorax». Το πρόχειρο φαγητό συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, που είναι γνωστό πως επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ωφέλιμες ουσίες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Στην έρευνα, παιδιά στην εφηβεία που κατανάλωναν 2-3 μερίδες πρόχειρου φαγητού την εβδομάδα είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό άσθμα. Παιδιά 6 και 7 ετών είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο.

Η κατανάλωση 3 και άνω μερίδων φρούτων την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος, εκζέματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας κατά 11 έως 14%.

Οι ερευνητές Innes Asher, από το University of Auckland στη Νέα Ζηλανδία και Hywel Williams, από το University of Nottingham στη Βρετανία, δήλωσαν ότι αν η σχέση μεταξύ πρόχειρου φαγητού και της εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος, ρινοεπιπεφυκίτιδας και εκζέματος είναι αιτιατή τότε τα ευρήματα έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία λόγω της αύξησης της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού παγκοσμίως.

Γενικά, άνθρωποι με άσθμα δεν χρειάζεται να ακολουθούν ειδική διατροφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένες τροφές, όπως το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και ορισμένα τεχνητά χρώματα και συντηρητικά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Ο Malayka Rahman, του Asthma UK, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να έχει ωφέλιμη επίδραση.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *