Το πόρισμα των επιθεωρητών για την κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ

647CE53692337B93F2A9C47E050A42EF.jpg

  Το πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, που αφορά τον ΟΚΑΝΑ, θα παραδοθεί σήμερα από την υφυπουργό υγείας Ζ. Μακρή, στον εισαγγελέα που διεξάγει την έρευνα της ήδη κατατεθειμένης μηνυτήριας αναφοράς της.

Αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του ΟΚΑΝΑ, η υφυπουργός Υγείας, έχει καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα ζητώντας μεταξύ άλλων τη διερεύνηση και τον έλεγχο της νομιμότητας διάθεσης 5,5 εκ ευρώ, τα οποία παρότι με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας προορίζονταν αποκλειστικά για τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης, διατέθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ με άγνωστες διαδικασίες σε άγνωστους σκοπούς, όπως αναφέρεται στην αναφορά , με την όποια ζητά να διερευνηθούν και οι σκοποί των παραστατικών αλλά και των διαδικασιών που ακολούθησε ο ΟΚΑΝΑ στη διαχείριση των 10,2 εκ ευρώ που έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετέφερε τα χρήματα αυτά σε λογαριασμό του ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης- η οποία προέβλεπε την κάλυψη κυρίως μισθοδοσίας νέων προσλήψεων αλλά και συγκεκριμένων άλλων λειτουργικών δαπανών.

Η σύμβαση έχει καταγγελθεί απο το ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Μάιο του 2012 και είχε διαταχθεί έλεγχος από το ΣΕΥΥΠ πριν από την αναφορά της υφυπουργού στον Εισαγγελέα.

Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά της υφυπουργού στον Εισαγγελέα, δικαιώνοντας τις καταγγελίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως ανέφερε και χθες σε συνέντευξη της η κα Μακρή , η οποία ανέγνωσε αποσπάσματα από την έκθεση των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ , από την οποία προκύπτουν όπως είπε πολύ ισχυρά οικονομικά στοιχεία μη χρηστής οικονομικής διαχείρισης από τον ΟΚΑΝΑ.

Συγκεκριμένα στο πόρισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής :

« …Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. δεν προχώρησε σε νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των προβλεπόμενων θεραπευτικών μονάδων της Σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 8 της Προγραμματικής Σύμπραξης ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. – Ο.ΚΑ.ΝΑ. …»

«… Από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθη από την Υπηρεσία μας στους δεκαεννέα φακέλους που απεστάλησαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. προκύπτουν διάφορα ζητήματα σε σχέση με τα παραστατικά, τα οποία χρήζουν εξειδικευμένης διαχειριστικής διερεύνησης. ….α) Ποσά ενταλμάτων που δε συνάδουν με τα ποσά των παραστατικών ….. , Λείπουν συνοδευτικά στοιχεία των δαπανών (συμβάσεις, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κ.α.),….Σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν 1) τιμολόγια χωρίς εντάλματα, 2) αποδείξεις πληρωμής επισυναπτόμενες σε διαφορετικά εντάλματα 3) σημειώσεις ιδιοχείρως σε τιμολόγιo και άλλα ευρήματα,… Κατόπιν ελέγχου σε μισθοδοτικές καταστάσεις που απεστάλησαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τους εργαζόμενους στις Θ.Μ.Υ. (κατ’ αντιστοιχία μονάδας), συγκριτικά με τις εκδιδόμενες από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. μισθοδοτικές καταστάσεις του προσωπικού του, προέκυψε ένας αριθμός υπαλλήλων (32 στον αριθμό), που δεν ταυτίζεται στις δύο καταστάσεις….»

Πηγή: news.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *