Το περπάτημα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

19A9B4A3EA6A4C07CD699F3D6F1FDABA.jpg

  Μπορεί οι γιορτές να πέρασαν, όμως οι συνέπειές τους ακόμα βρίσκονται εδώ. Η χαλαρότητα των ημερών μπορεί να οδήγησε πολλούς από εμάς σε μια σχετικά μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού και πρόσληψη θερμίδων.

Πολλοί εντοπίζουν τις συνέπειες μόνο στις αυξημένες τιμές χοληστερίνης και στο λιπιδαιμικό προφίλ. Όμως υπάρχει ένας ακόμα σοβαρότερος κίνδυνος. Η διαταραχή των επιπέδων της γλυκόζης.

Διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT), ένα πρόδρομο στάδιο πριν το διαβήτη τύπου 2, παρουσιάζουν περίπου 79 εκατομμύρια Αμερικανοί και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι τα περιστατικά φτάνουν τα 344 εκατομμύρια με προοπτική ο αριθμός αυτό να αυξηθεί στα 472 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Υπάρχει όμως σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Leicester στη Βρετανία ένας απλός τρόπος να προστατευτούν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dr Thomas Yates, τα άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών ή και προσβολής εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 8% με ένα απλό καθημερινό περπάτημα όχι παραπάνω από 2.000 βήματα την ημέρα.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από δεδομένα μεγάλης διεθνής μελέτης όπου συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα από 9.306 ενήλικες από 40 χώρες.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με IGT έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης είναι γνωστό ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα είναι επωφελής για τα άτομα με IGT.

Στη μελέτη αυτή όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πληροφορίες με σκοπό την απώλεια βάρους, τη μείωση της διαιτητικής πρόσληψης λίπους και την αύξηση της σωματικής άσκησης σε 150 λεπτά την εβδομάδα. Οι ερευνητές κατέγραφαν το μέσο αριθμό των βημάτων που περπάτησε ανά ημέρα κάθε άτομο που συμμετείχε στην έρευνα – όπως καταγράφονταν από ένα βηματόμετρο – πάνω από μια εβδομάδα κατά την έναρξη της μελέτης και πάλι 1 χρόνο μετά.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που περπατούσαν πάνω από 2.000 βήματα την ημέρα είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από ότι το προηγούμενο έτος. Συσχέτισαν επίσης την αυξομείωση του περπατήματος (2.000) με αντίστοιχη αυξομείωση της συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων κατά 8% .

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματά παρέχουν νέες αποδείξεις ότι η αλλαγή των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας μέσα από μια απλή αύξηση του βαδίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως η καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό επίσης ότι τα οφέλη αυτά θεωρούνται ανεξάρτητα από την κατάσταση του σωματικού βάρους ή του αρχικού επιπέδου της δραστηριότητας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η όλη αυτή παρακολούθηση της δραστηριότητας, δεν απαιτεί σημαντική τεχνολογική υποδομή αλλά ένα απλό φτηνό βηματόμετρο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *