Το ωράριο επηρεάζει τη γονιμότητα

D7DF618C1A05FD42CA0A292E5164CB76.jpg

  Με ποιο τρόπο μπορεί το ωράριο της δουλειάς σας να επηρεάσει τις πιθανότητες να γίνετε μητέρα; Έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 100 χιλιάδες γυναίκες, έδειξε ότι όλες οι βάρδιες εργασίες -πλην της κανονικής πρωινής- ήταν πιθανό να επηρεάσουν τη γονιμότητα των γυναικών.

Επίσης, φάνηκε να αυξάνουν την πιθανότητα διαταραχών της έμμηνου ρύσης και αποβολών. Μάλιστα, όσες εργάζονταν μόνο βράδυ ήταν 80% πιο πιθανό να δυσκολευτούν να συλλάβουν σε σύγκριση με εκείνες που δούλευαν μόνο ημέρα.

Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να οφείλονται στις ακατάλληλες ώρες ύπνου και εργασίας, που απορυθμίζουν το βιολογικό ρολόι της γυναίκας, το οποίο ελέγχει βασικές λειτουργίες, όπως η έκκριση ορμονών, η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακών ρυθμός.

Επίσης, δεν πρέπει να αγνοούνται και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία της ζωής όσων εργάζονται άστατες ώρες, όπως οι κακές διατροφικές επιλογές και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί οι εργαζόμενοι σε βάρδιες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, ωστόσο φαίνεται αυτή η έλλειψη σταθερότητας να επηρεάζει τόσο τη βιολογική όσο και την ψυχολογική λειτουργία των ανθρώπων.

Τέλος, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και τα προβλήματα γονιμότητας δεν σημαίνει ότι το ένα προκαλεί το άλλο και ξεκαθαρίζουν ότι πριν οι γυναίκες εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, ας περιμένουν τα συμπεράσματα τους να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *