«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία»

15D443ADAC5F3133867A37523C5AB243.jpg

  Για τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την Φαρμακευτική Πολιτική που έχει καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

«Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διαμορφώνουν ένα μη βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής και καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία της αγοράς, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύoυν την ελληνική οικονομία», επισημαίνουν οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι.

Όσον αφορά στις τιμές των γενοσήμων η Ένωση αναφέρει: «Παρόλο που τα γενόσημα φάρμακα έχουν ήδη υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 50% και παράγονται κατά κύριο λόγο από ελληνικές βιομηχανίες, το νομοσχέδιο τα θέτει ξανά στο στόχαστρο και προσπαθεί να συμπιέσει εκ νέου τις ήδη μειωμένες τιμές τους. Αντίθετα, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μέριμνα για τον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της χρήσης των ακριβών φαρμάκων. Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως, το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η αδυναμία ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των παλιών φθηνών φαρμάκων από νεώτερα ακριβότερα και όχι οι τιμές των φαρμάκων. Το εργαλείο δε των τιμών ως μηχανισμού παραγωγής εξοικονομήσεων έχει ήδη εξαντληθεί και κάθε περαιτέρω μείωση αποβαίνει σε βάρος της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς λόγω αποσύρσεων και ελλείψεων».

«Συγκεκριμένα, η μείωση των τιμών των φαρμάκων που χάνουν την πατέντα τους κατά 50% (εφόσον κυκλοφορούν αντίστοιχα γενόσημα), χωρίς σεβασμό στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην ΕΕ, θα οδηγήσει σε αποσύρσεις και ελλείψεις, γεγονός με δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς», προσθέτει η ΠΕΦ.

Σύμφωνα με την Ένωση, «η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με καταστροφή της εγχώριας φαρμακοπαραγωγικής βάσης, ενώ οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων φαρμάκων από χώρες χαμηλού κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της δημόσιας υγείας», κάνοντας λόγο για μία πολιτική που περιορίζεται μόνο στον εξευτελισμό των τιμών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί «για τις βέβαιες συνέπειες που θα στερήσουν απαραίτητες φαρμακοθεραπείες από τον Έλληνα ασθενή και θα οδηγήσουν στον αφανισμό της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου».

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας προτείνει να σταματήσουν οι εξοντωτικές μειώσεις των γενοσήμων που θα τα οδηγήσουν σε εξαφάνισή τους από την αγορά και τονίζει ότι πρέπει να παραμείνουν τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα, τα οποία παράγουν εξοικονομήσεις, αποτρέποντας την υποκατάσταση τους με ακριβότερες ισοδύναμες θεραπείες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *