Το μυστικό για ένα ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό

315D944D10DA6352ACA42BB9DE960F54.jpg

  Οι εργοδότες πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να ξεκουράζονται, ακόμη και να ρίχνουν έναν υπνάκο, αν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη και να επιλέγουν το ωράριο που ταιριάζει καλύτερα στο δικό τους «βιολογικό ρολόι».

Αυτό προτείνει μια ομάδα βιολόγων, σύμφωνα με τους οποίους η αναδιοργάνωση της ημέρας με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται ανάλογα με το δικό τους, προσωπικό «χρονότυπο» (chronotype), θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς.

Κάθε άνθρωπος διαθέτει διαφορετικό βιολογικό ρολόι ή χρονότυπο. Κάποιοι λειτουργούν καλύτερα τις πρωινές ώρες, ενώ άλλοι τα πηγαίνουν καλύτερα… όταν δεν έχει τόσο πολύ φως.

Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους εργάζεται «κόντρα» στο βιολογικό του ρολόι, υποστηρίζουν οι ερευνητές, αναγκασμένοι από τις επιταγές της κοινωνίας και της απασχόλησης να είναι ενεργοί, όταν θα πρέπει να κοιμούνται.

Το πρόβλημα αυτό, το οποίο οι βιολόγοι αποκαλούν ως «κοινωνικό τζελαγκ», έχει συνδεθεί με ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.

Σε ένα πείραμα που έγινε σε ένα εργοστάσιο της Γερμανίας, οι ερευνητές απέδειξαν ότι επιτρέποντας στους ανθρώπους να προσαρμόζουν τον εργασιακό τους βίο με τη… βιολογία τους και να ταιριάζουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις με την εργασία τους, αυτό οδηγεί σε ένα πιο ευτυχισμένο και πολύ πιο υγιές εργατικό δυναμικό.

Τα συμπεράσματα της έρευνας από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian στο Μόναχο δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *