Το μεταλλικό εμφύτευμα που σταματά το ροχαλητό

C2E2109E9C058737A0E262C88220CAE4.jpg

  Το μεταλλικό εμφύτευμα είναι κατασκευασμένο από νιτινόλη – ένα εύκαμπτο μέταλλο από τιτάνιο και νικέλιο – και το μήκος του είναι 16 εκατοστά. Είναι συμπιεσμένο μέσα σε ένα λεπτό σωλήνα ο οποίος εισέρχεται αργά στη μύτη μέσα από το ρουθούνι. Στη συνέχεια, ο σωλήνας αφαιρείται από τον ασθενή και το μεταλλικό εμφύτευμα ανοίγει και παίρνει το σχήμα τουλίπας διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τον αεραγωγό και διευκολύνοντας την διέλευση του αέρα. Όταν ανοίγει το εύκαμπτο μεταλλικό εμφύτευμα, η διάμετρός του φτάνει τα 17 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του εισέρχεται και εξέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή, με βαθμό δυσκολίας αντίστοιχο με εκείνο της τοποθέτησης ενός φακού επαφής.

Το Alaxostent θεωρείται κατάλληλο για τους πάσχοντες από υπνική άπνοια που κατά κανόνα εκδηλώνεται με έντονο ροχαλητό, καθώς και με διακοπές της αναπνοής εξαιτίας της χαλάρωσης των τοιχωμάτων του λαιμού, γεγονός που εμποδίζει την διέλευση του αέρα.

Οι ασθενείς με υπνική άπνοια συνήθως βρίσκουν ανακούφιση στη χρήση μιας μάσκας διοχέτευσης οξυγόνου την οποία φορούν όταν κοιμούνται. Χάρη στη μάσκα οι αεραγωγοί παραμένουν ανοιχτοί στη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της υπνικής άπνοιας, ωστόσο δεν είναι πρακτική για όλους τους ασθενείς, ενώ ορισμένοι ενοχλούνται από τον θόρυβο του μηχανήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και από τις περιορισμένες κινήσεις τους.

Το Alaxostent από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, είναι αθόρυβο, δεν απαιτεί αντλία ή κάποιου είδους ηλεκτρική συσκευή, ενώ ο χρήστης του φορώντας το μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα στο κρεβάτι του.

Σε έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Erlangen στη Γερμανία διαπιστώθηκε ότι η νέα μέθοδος είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χρήση της μάσκας οξυγόνου για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας.

Η συσκευή έχει εγκριθεί για χρήση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Καναδά και την Ινδία.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *