Το μελάνωμα, απειλή για τους ανοιχτόχρωμους

Δεν εκθέτουμε βρέφη και παιδιά μέχρι 1 έτους στον ήλιο, καθώς ακόμη και δύο ή τρία σοβαρά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο μέλλον


Απρόσεκτοι με τον ήλιο και τις επιπτώσεις του στην υγεία είναι οι Ελληνες. Ενας στους δύο δεν χρησιμοποιεί αντηλιακό. Ακόμη και εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με μελάνωμα δεν είναι συνεπείς με τις εξετάσεις τους. Σύμφωνα με στοιχεία από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», το 40% όσων έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση δεν επανήλθαν για παρακολούθηση.

Η έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα απαγορεύεται. Στο διάστημα αυτό, ο ήλιος καίει πολύ καθώς τόσο η UVA όσο και η UVB ακτινοβολίες βρίσκονται στο μέγιστό τους.

Το μελάνωμα είναι μία πολύ σοβαρή απειλή, κυρίως για άτομα με ανοικτό χρώμα δέρματος. Πρόκειται για μία θεραπεύσιμη νόσο, εάν διαγνωστεί νωρίς. Αν, όμως, εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το μελάνωμα είναι ένας όγκος ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα, στους βλεννογόνους και στον αμφιβληστροειδή. Εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, κυρίως σε άτομα νεότερων ηλικιών. Η έγκαιρη διάγνωσή του είναι κρίσιμη για την πορεία της νόσου, καθώς εάν αφαιρεθεί έγκαιρα, μειώνεται η πιθανότητα διήθησης του όγκου στους λεμφαδένες.

Οι καρκίνοι του δέρματος είναι δύο τύπων: Τα μελανώματα, που δημιουργούνται με βάση τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (φυσική χρωστική του δέρματος).

Η δεύτερη μορφή είναι τα καρκινώματα, τα οποία δημιουργούνται με βάση τα κερατινοκύτταρα, τα οποία αποτελούν την επιδερμίδα.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_18.jpeg

Τα μελανώματα ενδέχεται να εμφανιστούν σε όλα τα σημεία του σώματος και γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται ολόκληρο το σώμα. Τα συχνότερα σημεία που εμφανίζεται είναι ο κορμός στους άνδρες και οι γάμπες στις γυναίκες.

Τα καρκινώματα είναι δύο τύπων: Τα ακανθοκυτταρικά, που μπορούν να κάνουν μεταστάσεις και τα βασικοκυτταρικά, που είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στο ανθρώπινο είδος, αλλά και ο πιο ακίνδυνος, καθώς δεν δημιουργεί μεταστάσεις.

Τα μελανώματα ενδέχεται να εμφανιστούν σε όλα τα σημεία του σώματος και γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται ολόκληρο το σώμα. Τα συχνότερα σημεία που εμφανίζεται είναι ο κορμός στους άνδρες και οι γάμπες στις γυναίκες.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_22.jpeg

Τα καρκινώματα εντοπίζονται συνήθως στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται πολύ στον ήλιο, δηλαδή το πρόσωπο, το ντεκολτέ και στην πάνω πλευρά των χεριών.

Οκτώ ερωτήσεις – απαντήσεις
Η χρήση των αντηλιακών και το μαύρισμα…

Πώς προστατευόμαστε από τον ήλιο;

Βάζουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, ακριβώς πριν εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία. Μετά το μπάνιο, σκουπίζουμε το παιδί με πετσέτα και απλώνουμε ξανά αντηλιακό ειδικό για τα παιδιά, με υφή ανθεκτική στο νερό και στην άμμο, και το οποίο είναι ορατό κατά την εφαρμογή. Προστατευτείτε με ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου.

Παρέχουν προστασία τα ρούχα;

Η προστασία ποικίλλει, ανάλογα με το είδος του υφάσματος. Υπάρχουν ειδικά ρούχα με πολύ πυκνές ίνες ή υφάσματα εμποτισμένα σε αντηλιακά φίλτρα. Το μαύρο προστατεύει περισσότερο από το λευκό, ενώ η προστασία μειώνεται με την υγρασία.

Πώς βάζουμε το αντηλιακό;

Απλώνουμε αρκετή ποσότητα. Δύο στρώσεις είναι καλύτερες από μία. Δεν ξεχνάμε τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού και το πάνω μέρος του πέλματος. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες ή μετά από το μπάνιο ή μετά από έντονη εφίδρωση.

Τι συμβαίνει με τα αντηλιακά υψηλής προστασίας;

Μας δίνουν τη δυνατότητα να μαυρίσουμε σταδιακά και με μεγαλύτερη διάρκεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δερματικές βλάβες που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο.

Τι γίνεται αν κάποιος δεν ανέχεται το αντηλιακό στο δέρμα του;

Στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα, με μεγάλη ποικιλία υφών, όπως κρέμα, ρευστή μορφή, τζελ, γαλάκτωμα ή στικ.

Η χρήση αντηλιακού μάς παρέχει απόλυτη προστασία από τον ήλιο;

Οχι, δεν μπορούμε να μένουμε απεριόριστα στον ήλιο.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να υποκαταστήσουν το αντηλιακό;

Δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν, αλλά δεν είναι βλαπτικά. Μπορούν να ενισχύσουν τους κυτταρικούς μηχανισμούς άμυνας σε σχέση με τον ήλιο.

Μας προστατεύουν τα προϊόντα για μαύρισμα;

Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το αντηλιακό. Επιδρούν στην απόχρωση του δέρματος, αλλά δεν το προστατεύουν.

Πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος
12 χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του δέρματος

Δώδεκα συμβουλές για την προστασία του δέρματός μας από την ηλιακή ακτινοβολία, δίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας καθορίζει και τον φωτότυπό μας. Ακόμη και οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες καίγονται και κινδυνεύουν από τις ακτίνες του ήλιου.

Αποφεύγουμε την έκθεση μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα. Στο διάστημα αυτό, ο ήλιος καίει πιο πολύ. Τόσο η UVA όσο και η UVB ακτινοβολίες βρίσκονται στο μέγιστό τους.

Αναζητούμε το αντηλιακό που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο της επιδερμίδας μας (κανονική, μεικτή, λιπαρή, ξηρή). Στη λιπαρή επιδερμίδα ταιριάζουν κυρίως λεπτόρρευστες υφές, ενώ για την ξηρή επιλέγουμε πλουσιότερες υφές.

Επιλέγουμε την υφή (κρέμα, λεπτόρρευστη κρέμα, τζελ, γαλάκτωμα, λάδι) με υψηλό δείκτη, που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της επιδερμίδας μας. Ο δείκτης που αναγράφεται δεν επηρεάζεται από την υφή του προϊόντος.

Αναζητούμε αντηλιακά που προστατεύουν τόσο από τη UVB όσο και από τη UVA ακτινοβολία. Ο δείκτης για την UVB εκφράζεται με αριθμό, ενώ για την UVA αποδίδεται σχηματικά με την UVA σε κύκλο.

Χρησιμοποιούμε αντηλιακά που συνδυάζουν οργανικά και ανόργανα φίλτρα για μέγιστη προστασία. Αποδεδειγμένα, τα οργανικά φίλτρα μεγιστοποιούν την προστασία, ειδικά από την UVA ακτινοβολία.

Εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας 10 με 15 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για να απορροφηθεί από την επιδερμίδα μας.

Η ιδανική ποσότητα είναι 2 mg/cm2, δηλαδή χρειαζόμαστε 30 έως 40 γραμμάρια για όλο το σώμα.

Για το πρόσωπο χρειάζεται ποσότητα ίση με το μισό που χωρά σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Ανανεώνουμε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες. Η ανανέωση πρέπει να γίνεται πιο συχνά όταν προηγούνται βουτιές.

Ακόμη και σε ημέρες με συννεφιά, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη. Θυμόμαστε ότι τα σύννεφα και τα τζάμια δεν μας προστατεύουν, ειδικά από τη UVA ακτινοβολία.

Ενισχύουμε την προστασία μας χρησιμοποιώντας γυαλιά, καπέλο και ομπρέλα. Ο συνδυασμός όλων αυτών με ένα αντηλιακό υψηλού δείκτη μεγιστοποιεί την προστασία της επιδερμίδας μας από τα εγκαύματα και την πρόωρη γήρανση.

Δεν εκθέτουμε βρέφη και παιδιά μέχρι 1 έτους στον ήλιο. Ακόμη και δύο ή τρία σοβαρά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο μέλλον.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_32.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_42.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_52.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *