Το μέγεθος του κεφαλιού συνδέεται με τη μνήμη

 
Νέες έρευνες υποστηρίζουν επικαλούνται πως όσο μεγαλύτερο είναι το κεφάλι μας, τόσο περισσότερο μυαλό διαθέτουμε!

Μάλιστα, το μέγεθος του κεφαλιού, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, συμβάλει στη διατήρηση της σκέψης και της μνήμης για όσους πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ως γενικός κανόνας, όσο μεγαλύτερη είναι η περίμετρος του κεφαλιού μας, τόσος περισσότερος χώρος υπάρχει για τα κύτταρα του εγκεφάλου. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως διαθέτεις όλους εκείνους τους επιπλέον νευρώνες ως αποθεματικό σε περίπτωση που χτυπηθείς από μία ασθένεια όπως η νόσος Αλτσχάιμερ», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Robert Perneczky, ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.


«Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία του αποθεματικού του εγκεφάλου», προσέθεσε, αναφερόμενος στη νέα έρευνα. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της βέλτιστης ανάπτυξης του εγκεφάλου νωρίς στη ζωή, από τη στιγμή που ο εγκέφαλός μας αγγίζει 93% του τελικού του μεγέθους όταν είμαστε σε ηλικία έξι ετών», επισήμανε.

Βάσει των νέων δεδομένων, όπως επισήμανε, ενδέχεται να μπορούν να αποτραπούν ορισμένες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ, σε περίπτωση που επιτυγχάναμε να αναπτύξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες του εγκεφάλου κάθε ανθρώπου.

Σκάναρε τους εγκεφάλους 270 ανθρώπων που έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και εν συνεχεία μέτρησε το μέγεθος των κρανίων τους και εξέτασε τις δυνατότητες μνήμης τους. Οι ασθενείς που διέθεταν μεγαλύτερα κεφάλια είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και αντίληψης. Για όσους διαθέτουν μικρό κεφάλι και ανησυχούν δεν υπάρχει κανένας λόγος ακόμα, όπως διαβεβαίωσε ο Dr Steven Arnold, καθηγητής νευρολογίας και ψυχιατρικής και διευθυντής του Penn Memory Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, στη Φιλαδέλφεια.

Βέβαια, σε κάθε κανόνα υπάρχουν πάντοτε και οι εξαιρέσεις και για το λόγο αυτό ο Dr Steven Arnold επικαλέστηκε ένα τρανταχτό αναμφίβολα παράδειγμα. «Ο μέσος όρος ενός αντρικού εγκεφάλου είναι 1,400 g ή 3 lb. Ο εγκέφαλος του Albert Einstein, που μετρήθηκε μετά το θάνατό του, ήταν 1,230 g και νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι ήταν έξυπνος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *