Το κάπνισμα «κόβει» 10 χρόνια ζωής σύμφωνα με νέα έρευνα

 
Σαφή προειδοποίηση προς τους καπνιστές στέλνει μια βρετανική επιδημιολογική μελέτη που κράτησε 50 ολόκληρα χρόνια. Η μελέτη, ούτε λίγο ούτε πολύ, έδειξε ότι το κάπνισμα μειώνει κατά 10 χρόνια το μέσο όρο ζωής, συνέπεια που είναι όμως αναστρέψιμη.


Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας προκύπτει όχι μόνο ότι η βλαβερή συνήθεια «κόβει» δέκα χρόνια από τη ζωή των καπνιστών, αλλά επιπλέον ότι τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι τεράστια, σε όποια ηλικία και αν παραιτηθεί κάποιος από το κάπνισμα.

Για παράδειγμα, η διακοπή του καπνίσματος στα τριάντα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ η διακοπή στα 50 τον μειώνει κατά το ήμισυ. Αντίθετα, οι μισοί από όσους δεν καταφέρουν να απαλλαγούν από τη συνήθεια θα πεθάνουν από αιτίες που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ το ένα τέταρτο όλων των καπνιστών πεθαίνουν στη μέση ηλικία.

Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλάνε από μόνοι τους, όσον αφορά στα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Αν αυτή προκύψει στα 60 κερδίζετε περίπου τρία χρόνια επιπλέον ζωής. Στα 50, έξι χρόνια. Στα 40 σας, εννιά χρόνια επιπλέον ζωής, ενώ εάν η διακοπή γίνει στην ηλικία των 30 ετών τότε το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνει κατά δέκα χρόνια.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *