Το καλό πρωινό ενισχύει τη γονιμότητα

84B8DCC4A4788965C22EAB16CFF66C69.jpg

  Το πλούσιο πρωινό γεύμα αποδεικνύεται μεγάλος σύμμαχος για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, η πρόσληψη πολλών θερμίδων το πρωί βοηθά να ρυθμιστούν η ινσουλίνη, η τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, σε ποσοστό 6-10%. Το σύνδρομο αυτό προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε αύξηση των ανδρικών ορμονών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα, όπως ανωμαλίες στον κύκλο, τριχόπτωση, αύξηση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, ακμή και προβλήματα γονιμότητας, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου The Hebrew της Ιερουσαλήμ, που παρακολούθησαν 60 γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών για ένα διάστημα 12 εβδομάδων. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας 25-39 ετών, αδύνατες με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 23 και η καθεμία έπρεπε να καταναλώνει περίπου 1.800 θερμίδες ημερησίως. Οι επιστήμονες τις χώρισαν σε δύο γκρουπ. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες αφορούσε την ώρα κατανάλωσης του μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων. Το ένα γκρουπ κατανάλωνε κατά προσέγγιση 980 θερμίδες στο πρωινό, ενώ το άλλο γκρουπ κατανάλωνε τις ίδιες θερμίδες στο βραδινό γεύμα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες, που έτρωγαν μεγάλο πρωινό, είχαν μειωμένα κατά 8% τα επίπεδα της γλυκόζης και την αντίσταση της ινσουλίνης και κατά 50% τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Αντίθετα, στις γυναίκες, που κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες το βράδυ, δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Oren Froy, δήλωσε: «Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι πράγματι ο αριθμός των θερμίδων, που καταναλώνουμε ημερησίως, είναι σημαντικός, ωστόσο η ώρα που λαμβάνονται αποδεικνύεται περισσότερο σημαντική».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *