To έμφραγμα κρύβεται στα γονίδιά μας

 
Ένας στους δύο άνδρες κινδυνεύει να χαθεί αιφνίδια από καρδιακή προσβολή, σε σχέση με τις γυναίκες, που κινδυνεύει μια στις τρεις.


Οι άνδρες συνήθως προσβάλλονται περίπου μία 10ετία ενωρίτερα από τις γυναίκες, από στεφανιαία νόσο. Αυτό συμβαίνει συνήθως περί την ηλικία των 40 ετών. Όμως γιατί οι άνδρες είναι τόσο επιβαρυμένοι; Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά, το «Lancet», μια μελέτη του πανεπιστημίου του Leicester της Αγγλίας, όπου επιστήμονες μελέτησαν το DNA 3.233 ανδρών και αποκάλυψαν ότι το χρωμόσωμα Y που καθορίζει το ανδρικό φύλο είναι υπεύθυνο για τη γενετική επιβάρυνση των ανδρών.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ορισμένη παραλλαγή (πολυμορφισμός) του χρωμοσώματος αυτού που ονομάζεται απλοομάδα 1, έχουν αυξημένη πιθανότητα της τάξης του 50% να είναι προδιατεθειμένοι για να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο, δηλαδή από έμφραγμα του μυοκαρδίου με τις επιπλοκές του ή αιφνίδιο θάνατο.

Βέβαια, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, εκείνοι δηλαδή που όταν συνυπάρχουν σε ένα επιβαρυμένο γονιδιακά άτομο, πυροδοτούν τα κακά γονίδια και η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται νωρίτερα. Έτσι εξηγείται γιατί παρατηρούνται εμφράγματα του μυοκαρδίου σε βαρείς καπνιστές σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, όταν καπνίζουν 3-4 πακέτα τσιγάρα ημερησίως.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης από πρακτικής πλευράς είναι σημαντικά γιατί όταν κάποιος αποδεικνύεται ότι έχει αυτή τη συγκεκριμένη γενετική επιβάρυνση, θα πρέπει να λαμβάνει όλα εκείνα τα προληπτικά ή θεραπευτικά μέτρα που αντιμετωπίζουν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Έτσι, προφυλάσσεται ουσιαστικά από το επαπειλούμενο έμφραγμα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *