Το διαζύγιο κάνει κακό στην υγεία των ανδρών

68B95364535C0BCE48D8176955D347C4.jpg

  Οι διαζευγμένοι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα και να υποφέρουν από κατάχρηση ουσιών και κατάθλιψη, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χωρισμένοι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό σε μικρότερη ηλικία.

Λένε ακόμη ότι οι διαζευγμένοι και οι εργένηδες έχουν 39% υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών, συγκριτικά με τους παντρεμένους – ίσως επειδή είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Men’s Health, υποστηρίζει ακόμη ότι η απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες γύρω από τον αρνητικό αντίκτυπο των διαζυγίων στην υγεία, καλώντας τους γιατρούς να συστήνουν σε περισσότερους άντρες να επισκέπτονται ειδικούς θεραπευτές.

«Οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα προβλήματα υγείας στους άντρες που σχετίζονται με ένα διαζύγιο» ανέφερε ο Dr Daniel Felix από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Η έρευνά του επικεντρώθηκε γύρω από έναν 45χρονο λευκό άντρα, ο οποίος πέρασε ένα πολύ δύσκολο χωρισμό.

Κατά τη διάρκεια αυτού επισκέφτηκε τον οικογενειακό του γιατρό για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, παραπονούμενος για έλλειψη ύπνου και επίμονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.

Ο ασθενής εξομολογήθηκε ότι έπινε περίπου έξι κουτάκια μπύρας την ημέρα, πρόσφατα είχε αρχίσει να μην του αρέσει η δουλειά του στην τράπεζα και εκνευριζόταν με τους συναδέλφους και το αφεντικό του. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν έβλεπε συχνά τα παιδιά του, ενώ πλήρωνε αρκετά σε διατροφή, και πως η πρώην σύζυγός του είχε πάρει κοντά της όλους τους φίλους τους μετά το διαζύγιο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η φυσική κατάσταση του συγκεκριμένου άντρα ήταν «μέτρια», εκτός από το ότι είχε ένα ελαφρώς διογκωμένο συκώτι και ήταν υπέρβαρος. Απέδωσαν τις ήπιες σωματικές παθήσεις του και την φαινομενικά ήπια καταθλιπτική κατάσταση στην οποία βρισκόταν, στο διαζύγιό του.

Οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς να προτρέπουν τους ασθενείς τους –όταν παρατηρούν συμπτώματα υγείας που σχετίζονται με παρόμοιες καταστάσεις, όπως ένας χωρισμός- να ασκούνται περισσότερο, να βελτιώνουν τη διατροφή τους και να κοιμούνται καλύτερα.

Ακόμη, να προτρέπουν τους άντρες που το «ρίχνουν στο ποτό» ή σε άλλες ουσίες, να παρακολουθούν συμβουλευτικά προγράμματα και ειδικούς ή ομάδες υποστήριξης, για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την κατάστασή τους, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, γράφει η Daily Mail.

«Η λαϊκή αντίληψη σε πολλούς πολιτισμούς θέλει τους άντρες δυνατούς, σκληρούς, ανθεκτικούς και λιγότερο ευάλωτους σε ψυχολογικά τραύματα, σε σχέση με τις γυναίκες.

Γεγονός όμως είναι ότι η ψυχολογία των αντρών επηρεάζεται πολύ από καταστάσεις όπως ένα διαζύγιο, η χρεοκοπία ή το πένθος» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Ridwan Shabsigh από το πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *