Το CERN μελετά εφαρμογές για τη διάγνωση του καρκίνου

 
Η ανάπτυξη ερευνητικών εφαρμογών για τη διάγνωση του καρκίνου περιλαμβάνεται στους στόχους της ερευνητικής δραστηριότητας ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, όπως παρουσιάστηκαν στο CERN κατά την πρώτη εναρκτήρια συνεδρίαση του διεθνούς επιστημονικού δικτύου ΕΡΜΗΣ που είναι μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με ερευνητικές ομάδες από διάφορα εργαστήρια του CERN στην Ελβετία. Η συνεδρίαση έγινε την 1η Ιουνίου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Έρευνα στη Σωματιδιακή Φυσική στο CERN.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ελλήνων επιστημόνων που συμμετείχαν, «τα άμεσα συμπεράσματα της συνεδρίασης αφορούν την επιτάχυνση των συνεργασιών των δύο πλευρών για την ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας στις ιατρικές εφαρμογές και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη ερευνητικών εφαρμογών για τη διάγνωση του καρκίνου με σύγχρονες πολυ-παραμετρικές μεθόδους τομογραφίας, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύου συνεργατών και εργαστηρίων για την παραγωγή νέων ραδιοϊσοτόπων για την ιατρική τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη βραχυθεραπεία του καρκίνου».

Τη συνεδρίαση χαιρέτισε ο γενικός διευθυντής του CERN, καθηγητής Rolf-Dieter Heuer, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος στη Γενεύη, πρέσβης Νικόλαος Μπάζας, ο κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, εκ μέρους του πρέσβη Γεωργίου Κακλίκη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γενεύη για τους Διεθνείς Οργανισμούς και ο κ. Αλέξης Κοκολάκης, ιδρυτικό μέλος του ΕΡΜΗΣ και γενικός υπεύθυνος ανάπτυξης και προώθησης του δικτύου.

Η συνεδρίαση άνοιξε με την παρουσίαση των σκοπών και στόχων από τον επιστημονικό συντονιστή του δικτύου ΕΡΜΗΣ, Ευάγγελο Γαζή, καθηγητή ΕΜΠ, και συμπληρώθηκε από την τεχνική συντονίστρια του δικτύου δρα Ευαγγελία Δημοβασίλη και τον κ. Εμμανουήλ Τσεσμελή, καθηγητή Παν/μίου Οξφόρδης και πρόεδρο της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του δικτύου.

Οι σκοποί και στόχοι του δικτύου είναι η συνεργασία ελληνικών ερευνητικών ομάδων με ερευνητικές ομάδες του CERN σε θέματα ιατρικών εφαρμογών, όπως και θέματα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Επίσης, η μεγάλη δυνατότητα εκπαίδευσης ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων σε εργαστήρια αριστείας του CERN.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *