Το βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

EB9D04F2386C952CB53B1D424DD7681A.jpg

  Πριν λίγους μήνες ο Μάικλ Ντάγκλας έγινε πρωτοσέλιδο όταν η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ο καρκίνος του φάρυγγα του ηθοποιού προήλθε από τον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Μια μελέτη από πανεπιστήμιο του Τέξας έρχεται να δώσει νέα στοιχεία για την σχέση της στοματικής υγιεινής με τους καρκίνους του στόματος.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cancer Prevention Research» αναφέρει ότι η κακή στοματική υγεία, η οποία περιλαμβάνει οδοντικά προβλήματα και ασθένειες των ούλων, είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για στοματική λοίμωξη από HPV, και κατ’ επέκταση, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην μορφές καρκίνου του στόματος.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Τέξας μελέτησε περισσότερους από 3.400 συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 30 έως 69 που ήταν μέρος ενός εθνικού ερευνητικού προγράμματος του 2009-2010 Υγείας και Διατροφής.

Όσοι ανέφεραν κακή στοματική υγεία είχαν 56% υψηλότερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης HPV από εκείνους των οποίων η στοματική υγιεινή ήταν καλή.

Όσοι έπασχαν από ασθένειες των ούλων και οδοντικά προβλήματα είχαν 51% υψηλότερο κίνδυνο να έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV από εκείνους που δεν έχουν αυτά τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής και υγείας μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη με τον ιό HPV και των πιθανών καρκίνων. Επιπλέον μια καλή στοματική υγεία σχετίζεται και με μια καλή γενικότερη υγεία.

Βουρτσίστε λοιπόν τακτικά και σχολαστικά τα δόντια σας και μην παραλείπετε τις προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *