Το απόλυτο σκοτάδι αποτελεί θεραπεία για την αμβλυωπία

 
Η αποκατάσταση της όρασης μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο απλή όσο το κλείσιμο ενός διακόπτη. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, ερευνητές εξέτασαν γατάκια με αμβλυωπία, πριν αλλά και μετά την παραμονή τους σε περιβάλλον με απόλυτο σκοτάδι για 10 ημέρες.


Οι ερευνητές Kevin Duffy και ο Donald Mitchell του Πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά, πιστεύουν ότι η έκθεση στο σκοτάδι προκαλεί ορισμένα τμήματα του οπτικού συστήματος να επανέλθουν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τότε που υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

«Μπορεί να υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί η προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου και να αποκατασταθούν διαταραχές όπως η αμβλυωπία, χωρίς την χρήση φαρμάκων», υποστηρίζει ο Dr.Duffy. «Η βύθιση σε απόλυτο σκοτάδι φαίνεται να δίνει ένα σήμα επανεκκίνησης στον εγκέφαλο, καταφέρνοντας αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην όραση».

Η αμβλυωπία επηρεάζει περίπου το 4% του γενικού πληθυσμού και αναπτύσσεται όταν τα δύο μάτια δεν βλέπουν το ίδιο καλά στην πρώιμη παιδική ηλικία, καθώς οι συνδέσεις από τα μάτια προς τις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου δεν έχουν ακόμη τελειοποιηθεί. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αυτή η ανισορροπία στην όραση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν γατάκια με αμβλυωπία στερώντας τους κάθε οπτική πληροφορία από το ένα μάτι. Αφού παρέμειναν στο απόλυτο σκοτάδι, παρατηρήθηκε σημαντική και ταχεία ανάρρωση της όρασής τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αποκατάσταση της όρασης εξαρτάται από την απώλεια των νευρικών ινών, οι οποίες συγκρατούν το οπτικό σύστημα στη θέση του. Όταν αυτά τα στοιχεία σταθεροποίησης δεν υπάρχουν, το οπτικό σύστημα είναι ελεύθερο να αποκαταστήσει την όποια βλάβη, να αυτοϊαθεί .

Η θεραπεία στο σκοτάδι είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τα παιδιά με αμβλυωπία, λένε οι ερευνητές- αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι γονείς να δοκιμάσουν κατί τέτοιο στο σπίτι. Βάσει της μέχρι τώρα έρευνας, το σκοτάδι πρέπει να είναι απόλυτο, χωρίς ίχνος φωτός σε καμία στιγμή της ημέρας. Επίσης σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί πρώτα η αρχική αιτία της αμβλυωπίας αλλά και να διασφαλιστεί ότι η περίοδος σκότους δεν θα βλάψει το καλό μάτι του παιδιού.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν πόσο ακριβώς σκοτάδι είναι απαραίτητο και για πόσο χρονικό διάστημα. Πιστεύουν, πάντως, πως είναι αδύνατο ένα φάρμακο να μπορεί να έχει τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα με αυτά που παρατηρησαν στη θεραπεία με το σκοτάδι. «Το πλεονέκτημα μιας απλής αισθητηριακής επιρροής χωρίς τη χρήση φαρμάκων, όπως είναι η θεραπεία σκότους, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε μια ομάδα μορίων, με την κατάλληλη χρονική σειρά και σε κατάλληλες περιοχές του εγκεφάλου» υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *