Το αντηλιακό ισχυρός σύμμαχος κατά της φωτογήρανσης

 
Μπορεί οι αντιρυτιδικές κρέμες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά να διατηρούν την νεότητα του δέρματος μια νέα μελέτη όμως δείχνει έναν πιο ισχυρό σύμμαχο στη μάχη ενάντια στη φωτογήρανση και την εικόνα νεότητας που όλοι αναζητούμε. Ο νέος ισχυρός σύμμαχος μας είναι το αντιηλιακό και η καθημερινή του χρήση.


Σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο «Annals of Internal Medicine» η καθημερινή χρήση του αντιηλιακού όχι μόνο επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος αλλά μπορεί επίσης να την αντιστρέψει.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν και συνέκριναν στοιχεία για τη φωτογήρανση από 903 άνδρες και γυναίκες στην Αυστραλία. Η έρευνα διήρκεσε 4 χρόνια από το 1992 μέχρι το 1996.

Οι άνθρωποι του δείγματος ήταν όλοι κάτω από 55 ετών και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα έπρεπε να να χρησιμοποιεί καθημερινά ένα αντιηλιακό με δείκτη SPF 15 +, σε όλα τα σημεία του σώματος που ήταν εκτεθειμένα, όπως το πρόσωπο, το λαιμό, τα μπράτσα, τα χέρια, τα πόδια. Επιπλέον η σύσταση έλεγε να ανανεώνουν το αντιηλιακό τους μετά από έντονη εφίδρωση ή κολύμπι και παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Η δεύτερη ομάδα χρησιμοποιούσε το αντιηλιακό κατά την κρίση της. Το δέρμα όλων των συμμετεχόντων εκτιμήθηκε στην αρχή και το τέλος της μελέτης.

Όταν η έρευνα ολοκληρώθηκε από την πρώτη ομάδα το 77% χρησιμοποιούσε αντιηλιακό καθημερινά τουλάχιστον 3 – 4 φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα που το ποσοστό όσων χρησιμοποιούσαν αντιηλιακό ήταν 33%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν όσοι χρησιμοποιούσαν καθημερινά αντιηλιακό είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένη γήρανση ανεξάρτητα την ηλικία.

Όσον αφορά στην δράση αναδόμησης του δέρματος που προσφέρει η αντιηλιακή προστασία, η έρευνα δείχνει ότι από το 58% των συμμετεχόντων που ξεκίνησαν το πρόγραμμα με μέτρια φωτογήρανση το ποσοστό στο τέλος έπεσε στο 49%.

Αν και ήταν γενικώς αποδεκτό ότι η χρήση αντιηλιακού μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια του χρόνου, δεν υπήρχαν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ως τώρα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης η φωτογήρανση σχετίζεται με τις αισθητικές αλλοιώσεις στο δέρμα και το μελάνωμα. Η αδιάλλειπτη χρήση αντιηλιακού μπορεί να τα αποτρέψει λένε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτό καλό είναι η χρήση αντιηλιακού να γίνει συνήθεια από μικρή ηλικία έτσι ώστε η ποιότητα του δέρματος να διατηρείται σε καλή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *