To αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου

 
Νέα έρευνα παρέχει στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Όταν ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ, δημιουργείται ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA, δήλωσαν ειδικοί.


Τα χημικά στοιχεία της ακεταλδεΰδης είναι παρόμοια με το γνωστό καρκινογόνο, φορμαλδεΰδη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ερευνήτρια Silvia Balbo, του University of Minnesota στη Μινεάπολις, δήλωσε ότι τώρα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις από ανθρώπους ότι η ακεταλδεΰδη που δημιουργείται μετά την κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σημαντική βλάβη στο DNA.

Η ακεταλδεΰδη προσκολλάται στο DNA, και παρεμβάλλεται με τη δραστηριότητα του DNA με τρόπο που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, εξήγησε η Balbo.

Οι ερευνητές έδωσαν σε 10 εθελοντές αυξημένες δόσεις βότκα μια φορά την εβδομάδα για 3 εβδομάδες. Ανακάλυψαν ότι στοιχεία του DNA που προσκολλώνται σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του DNA αύξαναν μέχρι 100 φορές στα στοματικά κύτταρα, ώρες μετά από κάθε δόση. Τα επίπεδα μειώνονταν περίπου 24 ώρες αργότερα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ωστόσο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ σε κοινωνικές περιστάσεις δεν εμφανίζουν καρκίνο επειδή έχουν φυσιολογικό μηχανισμό επιδιόρθωσης. Οι περισσότεροι έχουν ένα ένζυμο γνωστό ως αλκοολική αφυδρογονάση που μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε αβλαβή ουσία γνωστή ως οξικό άλας.

Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να μετατρέψουν την ακεταλδεΰδη σε οξικό άλας επειδή έχουν ποικιλομορφία του γονιδίου αλκοολική αφυδρογονάση.

Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου από κατανάλωση αλκοόλ.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *