«Το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους»

FAA811A006415DB094E49AD304516CBE.jpg

  Η έλλειψη ενημέρωσης και εθνικού προγράμματος για τη στρατηγική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, είναι πιθανό να προκαλέσει έκρηξη της ασθένειας, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 80% των ατόμων που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C δεν το γνωρίζουν, και μόνο το 50% των διαγνωσμένων ασθενών λαμβάνουν θεραπεία, ενώ την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών στη χώρα μας.

Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανίκητος αλλά μπορεί να εκριζωθεί» με έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα, τα διαγνωστικά τεστ δεύτερης φάσης για την ασθένεια δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ με το κόστος να κυμαίνεται από 150 έως 200 ευρώ. «Αν και οι περισσότεροι ασθενείς νόσησαν πριν από το 1992, όταν το κράτος δεν είχε φροντίσει για τον έλεγχο του αίματος, τώρα τους αρνείται τη θεραπεία τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης.

Για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C και μόνο 29.000, γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ενώ από αυτούς μόνο 13.000 έχουν λάβει θεραπεία. «Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι χρήστες ουσιών, οι μετανάστες και ανασφάλιστοι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις θεραπείες», είπε ο Γιάννης Κοσκίνας, καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος.

Η ηπατίτιδα C είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται αιματογενώς και σπανιότερα με τη σεξουαλική επαφή, είναι ασυμπτωματική νόσος και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας, που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος, Άχιμ Κάουτς, αναφερόμενος στην έλλειψη ενημέρωσης, το 85% των ερωτηθέντων, δεν γνώριζε ότι η ηπατίτιδα C είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. «Εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αδύνατο να συμβεί, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση», δήλωσε ο κ. Κάουτς.

Με στόχο την ενημέρωση αλλά και την προτροπή του κοινού να προχωρήσει σε εξέταση για την ηπατίτιδα C, ο σύλλογος «Προμηθέας», διοργανώνει εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «C-Αφορά. Μην την αγνοείς. Εξετάσου». Το γράμμα «C», θα τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και θα φέρει πάνω του το εξής μήνυμα: «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και το 80% από αυτούς, δεν το γνωρίζει». Την ίδια στιγμή κινητή μονάδα θα προσφέρει δωρεάν εξέταση για τη νόσο σε όσους το επιθυμούν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *