Τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ζητά ο Κτηνιατρικός Σύλλογος

 
Με αφορμή την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος λύσσας σε ζώο άγριας πανίδας (κόκκινη αλεπού) στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, σε περιοχή πλησίον της Σιάτιστας, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των συναδέλφων για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προάσπισης της Δημόσιας Υγείας που απορρέουν από το Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας.


Παράλληλα, εφίσταται ιδιαιτέρως η προσοχή στην λήψη όλων των προβλεπομένων μέτρων, κατά την κλινική εξέταση, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των συναδέλφων. Ταυτόχρονα, κρίσιμη είναι η ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα της λύσσας αλλά και τους τρόπους πρόληψης της μετάδοσης της.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι η λύσσα είναι μια θανατηφόρος ζωοανθρωπονόσος, που οφείλεται σε στελέχη του ραβδοϊού Lyssavirus. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου, συνήθως από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου ή με την επαφή σε σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή.

Η περίοδος επώασης του ιού διαρκεί 20-40 ημέρες στον άνθρωπο ενώ στα άλλα ζώα 15-30 ημέρες, ωστόσο, έχουν καταγραφεί και περιστατικά εκδήλωσης της νόσου μετά από 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα και είναι η περίοδος που αποτελεί την ευκαιρία για την επιτυχή θεραπεία της νόσου. Από τη στιγμή που ο ασθενής, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα καταλήγει συνήθως στο θάνατο.

Η νόσος προκαλεί οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα) και προσβάλλει όλα τα θερμόαιμα θηλαστικά και τον άνθρωπο. Αρχικά τα συμπτώματα της λύσσας είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης: κακουχία, πυρετός, κεφαλαλγία, πυρετός, γαστρεντερικές διαταραχές και συχνά κνησμός, ερεθισμός και πόνος στο σημείο εισόδου του ιού. Ακολουθούν σωματική κατάπτωση, φαρυγγικοί σπασμοί, διαταραχές στον ύπνο, δυσλειτουργία της καρδιάς, διαταραχή της αναπνοής, φωτοφοβία και υδροφοβία. Στο τελικό στάδιο ο ασθενής εμφανίζει σπασμούς, σιελόρροια, έντονη δίψα, παραλύει, χάνει την ψυχική του ισορροπία και καταλήγει στο θάνατο.

Ο έλεγχος του νοσήματος συνίσταται στην πρόληψη της εξάπλωσής του, αποτρέποντας τη μόλυνση των οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων με εμβολιασμό, δηλώνοντας υποχρεωτικά τα κρούσματα σε ζώα, προκειμένου να παρέμβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, κάνοντας προληπτικά αντιλυσσικό εμβολιασμό στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω διαμονής σε χώρες όπου υπάρχει η λύσσα σε σκύλους και τέλος με τη συνεργασία των αρμοδίων Δημόσιων Αρχών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *