Τι σχέση έχει το junk food με το παιδικό άσθμα

1EAAF30560F76A0E8609271004342B02.jpg

  Περίεργο δεν είναι που σχεδόν όλες oι κλινικές καταστάσεις (καρδιαγγειακά, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος κ.λπ.) συνδέονται θετικά με την κατανάλωση του junk food, αλλά παρ’ όλα αυτά η κατανάλωσή του γίνεται όλο και πιο συχνή;

Οι δελεαστικές τιμές, οι γευστικές μυστικές τους συνταγές και τα πολλά χρήματα που διατίθενται για διαφημίσεις, προσελκύουν κόσμο και δημιουργούν φανατικούς οπαδούς. Πρέπει επιτέλους να ορθώσουμε ανάστημά μας και να σταματήσουμε να είμαστε θύματα των γνωστών ταχυφαγείων που επιβαρύνουν την υγεία μας.

Και με το παιδικό άσθμα φάνηκε πως συνδέεται το γρήγορο φαγητό. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 παιδιών σε 51 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ανέφερε πως οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση των περιστατικών άσθματος και εκζέματος. Επίσης, φάνηκε η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (δημοσίευση: Thorax Journal).

«Έφηβοι που καταναλώνουν fast food 3 φορές ή περισσότερο την εβδομάδα, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρό άσθμα», αναφέρει το κλινικό, ερευνητικό περιοδικό BMJ.

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας και του Auckland της Νέας Ζηλανδίας ανάφεραν πως για παιδιά ηλικίας 6 ή 7 ετών το ποσοστό φτάνει στο 27% (The Guardian).

Οι ίδιοι γνωστοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων λαχανικών και φρούτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος περίπου 11%. Καταγράφουν χαρακτηριστικά πως, αν η σύνδεση φανεί αιτιακή, τότε τα στοιχεία αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία.

Τέλος, τέθηκε σαν θέμα προς προβληματισμό, το εάν τα τρανς ή κορεσμένα λιπαρά οξέα των γρήγορων φαγητών είναι αυτά που οδηγούν στην εμφάνιση αλλεργικού άσθματος.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *