Τι να κάνετε για να περάσετε ευχάριστες διακοπές

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που την προσμένουν με ανυπομονησία τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι, καθώς σηματοδοτεί την ξεκούραση, τη χαλάρωση, την ξεγνοιασιά, την ανεμελιά.


Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που την προσμένουν με ανυπομονησία τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι, καθώς σηματοδοτεί την ξεκούραση, τη χαλάρωση, την ξεγνοιασιά, την ανεμελιά. Οι καλοκαιρινές διακοπές παρέχουν μέγιστα οφέλη για την ψυχική και τη σωματική υγεία. Ερευνες αναφέρουν ότι η έλλειψη διακοπών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καθώς και τον κίνδυνο προώρου θανάτου. Προσφέρουν τη δυνατότητα μείωσης του καθημερινού άγχους, της ανάκτησης σωματικών και ψυχικών αποθεμάτων.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_110.jpeg

Δίνουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να αισθανθεί ελεύθερος από τις κοινωνικές προσταγές. Να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, τα προσφιλή του άτομα, με τη φύση. Να επισκεφθεί νέα μέρη, να γνωρίσει την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους.

Οσον αφορά τα παιδιά, οι καλοκαιρινές αποδράσεις τα βοηθούν να αποφορτιστούν από το επιβαρημένο σχολικό πρόγραμμα, να διασκεδάσουν και κυρίως να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, οι όποιοι συνήθως αδυνατούν να τους τον προσφέρουν λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Θα αποτελέσουν γλυκές αναμνήσεις, οι οποίες θα τα συνοδεύουν για πάντα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να δημιουργήσουν και πρόβλημα. Οταν οι προσδοκίες υπερβαίνουν τις δυνατότητες του καθενός και όταν η πραγματικότητα υπολείπεται της φαντασίας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αδημονούν, σε υπερβολικό βαθμό, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ελπίζοντας ότι θα περάσουν υπέροχα ή ότι θα συμβεί κάποια θεαματική αλλαγή στη ζωή τους ή ότι θα επιλυθούν με μαγικό τρόπο τα προβλήματά τους.

Η πολυπόθητη ευχαρίστηση δεν επέρχεται. Τα προβλήματα παραμένουν, με αποτέλεσμα η απογοήτευση να μεγιστοποιείται. Υπάρχει, επίσης, και άλλη μερίδα ατόμων, που μεταφέρουν την εργασία τους στις διακοπές τους, με αποτέλεσμα να καταστέλλουν την απόλαυσή τους στον βωμό της εργασιακής καταξίωσης.

Η σύγχρονη καταναλωτική εποχή επιβάλλει συγκεκριμένο τύπο διακοπών, ο οποίος απαιτεί ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο. Η πλειονότητα των ατόμων θεωρεί ότι οι επιτυχημένες διακοπές είναι εκείνες οι οποίες είναι πολυήμερες και δαπανηρές.

Οι πολυήμερες διακοπές αποτελούν συχνά όνειρο θερινής νυκτός, λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί συναισθήματα απογοήτευσης και απαξίωσης στο ίδιο το άτομο, καθώς αδυνατεί να προσφέρει τόσο στον εαυτό του όσο και στην οικογένειά του στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Οι περισσότερες έρευνες αναφέρουν ότι οι διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας δεν προσφέρουν περισσότερη ευχαρίστηση απ’ ό,τι οι σύντομες. Αντίθετα, τα περισσότερα θετικά συναισθήματα αναδύονται όταν έχουν σχεδιαστεί μικρές εξορμήσεις. Η εναλλαγή των στιγμών χαλάρωσης στις βραχυπρόθεσμες διακοπές με την ολιγοήμερη επιστροφή στην πραγματικότητα οξύνει την αντίθεση και οδηγεί τους ανθρώπους να εκτιμούν περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο τους.

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο πετυχημένες οι διακοπές, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τα εξής:

Εχετε ρεαλιστικές και εφικτές προσδοκίες. Ασχοληθείτε με νέες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις, θαλάσσιο σκι. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες από τις οποίες απορρέουν ευχαρίστηση και απόλαυση, όπως κολύμπι, ρακέτες , περπάτημα, διάβασμα ενός ενδιαφέροντος βιβλίου, μουσική.

Η έλλειψη οικονομικών πόρων ίσως αποτρέψει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων να αποδράσουν από την καθημερινότητα. Εναλλακτικά, μπορούν να οργανώσουν ημερήσιες εκδρομές σε κάποια κοντινή παράλια ή να επισκεφθούν εξοχικές κατοικίες φίλων και συγγενικών προσώπων.

Επιλέξτε προορισμούς σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα και την προσωπική σας προτίμηση, απαλλαγμένοι από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας. Βρείτε προσωπικό χρόνο για χαλάρωση. Απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος, την ασύστολη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών. Αποβάλετε σκέψεις από τον εργασιακό σας χώρο και επιδιώξτε ποιοτική επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Σε περίπτωση οικογενειακών διακοπών, οι γονείς θα χρειαστεί να επινοήσουν δημιουργικές απασχολήσεις για τα παιδιά τους, προκείμενου να παρακινήσουν τη φαντασία και την έκφραση των συναισθημάτων τους (παιχνίδια στην άμμο, ζωγραφική για κάποιο θέμα που τους κέντρισε το ενδιαφέρον).

Καλό είναι να μην πιέσουν τα παιδιά να ασχοληθούν με δραστηριότητες από τις οποίες δεν λαμβάνουν ευχαρίστηση και απόλαυση, όπως η μελέτη σχολικών μαθημάτων. Η παρέκκλιση από το καθιερωμένο αυστηρό πρόγραμμα (του ύπνου ή του φαγητού) θα προσφέρει στα παιδιά μια αίσθηση ελευθερίας, η όποια είναι απαραίτητο συστατικό των καλοκαιρινών διακοπών.

Αποστολία Ντέκοβα, κλινική ψυχολόγος

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *