Σώζει ζωές! Τι να κάνετε αν σας «κάτσει κάτι στον λαιμό»

Θα σας πάρει λίγα λεπτά να διαβάσετε τις παρακάτω αλλά ιδιαίτερα σημαντικές συμβουλές…

Στο βίντεο που θα δείτε θα μάθετε 2 πράγματα. Πρώτον πώς να κάνετε τον χειρισμό Χείμλιχ, για να αποφράξετε τους αεραγωγούς σε κάποιον που κάτι κόλλησε μέσα του και πνίγετε. Δεύτερον θα δείτε πώς να κάνετε τους ίδιους χειρισμούς όταν είστε μόνοι και δεν υπάρχει κάποιος να σας βοηθήσει.

Το ΕΚΑΒ για τον χειρισμό Χέιμλιχ αναφέρει:

Προσπαθήστε να καθησυχάσετε το θύμα. Εάν αναπνέει, ενθαρρύνετε το να βήξει και μην κάνετε τίποτα άλλο.

Εάν δείξει σημεία επιδείνωσης ή σταματήσει να βήχει: σταθείτε στο πλάι του και ελαφρά πίσω του.

Υποστηρίξτε το στήθος του με το ένα σας χέρι και γείρτε τον καλά μπροστά, έτσι ώστε όταν το αντικείμενο που αποφράζει μετακινηθεί, να βγει προς τα έξω.

Δώστε έως 5 απότομα χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

Εάν αυτό αποτύχει, δοκιμάστε κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές οι ωθήσεις προκαλούν μια απότομη μετακίνηση αέρα από τους πνεύμονες προς τα έξω

Σταθείτε πίσω από το θύμα και βάλτε και τα δύο χέρια σας γύρω από το πάνω μέρος της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από τις πλευρές.

Ακουμπήστε τη γροθιά σας στο σημείο αυτό και τυλίξτε την με την παλάμη του άλλου σας χεριού.

Οι κοιλιακές ωθήσεις προς τα μέσα και πάνω, είναι γνωστές σαν χειρισμός Heimlich. Το αντικείμενο που αποφράζει τον αεραγωγό μπορεί να πεταχτεί από το στόμα.

Δώστε μέχρι 5 ωθήσεις και μετά 5 επιπλέον κτυπήματα στην πλάτη, αν χρειαστεί. Συνεχίστε εναλλάσσοντας τα 5 κτυπήματα στην πλάτη με 5 κοιλιακές ωθήσεις, έως ότου αφαιρεθεί το ξένο σώμα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *