Τι μάθαμε για τον ιό του AIDS το 2012

 
1η Δεκεμβρίου 2012. Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και 33,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό του HIV. Και, βεβαίως, αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί ή νοσούν από AIDS.


Από το 1981 οπότε και διαγνώστηκε πρώτη φορά, το AIDS -ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, στα ελληνικά- έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρ’ ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι επιστήμονες δίνουν μάχη να βρουν μια θεραπεία για τη θεραπεία της νόσου αλλά και καταπολέμηση του ιού που την προκαλεί, του HIV, το AIDS θεωρείται ακόμη ανίατη ασθένεια. Ωστόσο, έχει καταγραφεί πολύ σημαντική πρόοδος και εκατομμύρια οροθετικοί (φορείς του ιού) ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τι μάθαμε, λοιπόν, το 2012 για τον ιό του AIDS

1. Oι περισσότεροι φορείς του HIV δεν έχουν θέσει υπό έλεγχο τη λοίμωξη

Μόλις 1,1 εκατομμύριο των φορέων του HIV -δηλαδή το 25% των οροθετικών- έχει θέσει υπό έλεγχο τη λοίμωξη, δηλαδή μέσω της φαρμακευτικής αγωγής έχει “ναρκώσει” τον ιό στον οργανισμό του.

2. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία

Δυο εξαιρετικά ελπιδοφόρα επιτεύγματα ανακοίνωσαν οι επιστήμονες: δυο άνδρες, φορείς του ιού αλλά και νοσούντες από καρκίνο έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Λίγους μόλις μήνες μετά, οι γιατροί δεν εντοπίζουν πλέον ενδείξεις του ιού στο αίμα των ανδρών αυτών.

3. Δωρεάν αντιρετροϊκά φάρμακα μειώνουν τα ποσοστά νέων κρουσμάτων

Όπως έδειξε έρευνα Καναδών επιστημόνων, τα κρούσματα νέων επιμολύνσεων με τον HIV μειώθηκαν εντυπωσιακά όταν τα αντιρετροϊκά φάρμακα χορηγούνταν δωρεάν.

4. Άνω του 50% των νεαρών φορέων δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς

Τουλάχιστον 1 στους 2 νέους ηλικίας έως 24 ετών που είναι φορείς του ιού, δεν το γνωρίζουν εκτοξεύοντας τις πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

5. Πριν από 10 χρόνια υπήρχαν λιγότεροι φορείς του AIDS

Αύξηση του αριθμού των φορέων καταγράφηκε παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2011 18% περισσότεροι άνθρωποι ήταν φορείς του HIV σε σχέση με το 2001.

6. Μειώνεται το κόστος των φαρμάκων για τον HIV

Το 2000, ένας οροθετικός χρειαζόταν κάθε χρόνο 10.000 δολάρια για τα φάρμακά του. Σήμερα χρειάζεται μόλις 100 δολάρια ετησίως.

7. Το φάρμακο Truvada μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε φέτος το φάρμακο Truvada -το οποίο από το 2004 χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV-, για χορήγηση σε ανθρώπους που δεν είναι φορείς αλλά έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

8. Γενετικά τροποποιημένα βλαστοκύτταρα πολεμούν τον ιό

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γεννετικά τροποποιημένα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να καταστρέψουν κύτταρα μολυσμένα με τον ιό του AIDS σε ποντίκια.

9. Όλοι θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις

Σύμφωνα με την Αμερικανική Task Force για την Υγειονομική Πρόληψη, όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

10. Η θεραπεία με αντιρετροϊκά θα πρέπει να ξεκινά αμέσως

Οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως συστήνουν σε όποιον διαγιγνώσκεται με τον ιό HIV να ξεκινά τη θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα αμέσως μόλις γίνεται η διάγνωση ασχέτως του πόσο πρώιμη είναι η επιμόλυνση. Παλαιότερα, οι γιατροί σύστηναν να ξεκινά η θεραπεία όταν τα λευκά αιμοσφαίρια πέφτουν κάτω από το όριο του 350 λεμφοκύτταρα ανά κυβικό χιλιοστό αίματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *