Τι φταίει και έχει αλλάξει η σχέση μας

Γράφει η Βίκυ Καμπανάκη*

Πολλές γυναίκες που έρχονται στο γραφείο μου  έχουν την ίδια απορία. Μήπως φταίω εγώ που έχει αλλάξει ο σύντροφος μου;

Η αλήθεια είναι ότι πάντα η ιστορία ξεκινάει  από τον δυνατό και θυελλώδη έρωτα αυτών των δύο ανθρώπων.

Γνωρίζονται ερωτεύονται ζουν περίπου ένα χρόνο σε ονειρεμένη κατάσταση και μετά σιγά- σιγά αρχίζουν τα προβλήματα στην σχέση. Η ερώτηση που προκύπτει είναι:

Τι συνέβη  μεταξύ τους;

Πράγματι οι καβγάδες συνήθως συνδέονται   με κάποιο κενό στην σχέση, ή δεν ικανοποιεί ο ένας τον άλλο σε συναισθηματικό ή ερωτικό επίπεδο, η έχει χαθεί η τρυφερότητα και πολλοί ίσως άλλοι λόγοι.

Είναι εύκολο μετά από αρκετό καιρό που ζουν μαζί, να γίνει το σπίτι πεδίο μάχης. Η μια κουβέντα πυροδοτεί την επόμενη και αυτό μπορεί να φτάσει ένας από τους δυο, συνήθως ο άντρας , να φύγει και να κλείσει με δύναμη την πόρτα πίσω του.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο;

Αρχικά να αποδεχθείτε ότι έχετε δυνατές και αδύναμες πλευρές και οι δυο. Είστε και οι δυο άνθρωποι και δεν γίνεται να κάνετε τα πάντα καλά.

Σταματήστε την σύγκρουση πριν γίνουν χειρότερα τα πράγματα λέγοντας: «είμαστε πολύ φορτισμένοι τώρα ας το συζητήσουμε αργότερα».  Ας αποστασιοποιηθείτε από την ένταση της στιγμής και με την πρώτη ευκαιρία που το κλίμα θα είναι πιο ήρεμο συζητήστε μεταξύ σας.

Αναλάβετε την ευθύνη των λεγόμενων σας  και ξεκαθαρίστε τι επιτρέπετε να συμβαίνει μεταξύ σας  όταν ξεκινάει μια σύγκρουση. Βάλτε όρους ακόμα και στον καβγά.

Αφήστε χώρο σε μια ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ σας για τα «εύκολα» της σχέσης σας αλλά και για τα» δύσκολα». Μέσα από αυτές τις συζητήσεις μπορεί να προκύψουν θέματα που ούτε καν είχατε φανταστεί ότι μπορεί να υπάρχουν.

Μέσα από την ενδοσκόπηση, του: Τι μπορείτε εσείς να αλλάξετε στα ήδη υπάρχοντα μοτίβα, μπορεί να αποφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Πολλά ζευγάρια που έχουν ζητήσει την στήριξη μου, σε περιόδους κρίσεων και έντονων καβγάδων,  απέκτησαν μεγαλύτερη ισορροπία στην σχέση τους.

*Η Βίκυ Καμπανάκη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με έδρα το Χαλάνδρι, Αττικής και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσα από την ιστοσελίδα της ή στο facebook

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *