Τι είναι το εντερικό μικροβίωμα και πώς βοηθά η βιταμίνη D

xeria.medium.jpg

Είναι γνωστό πως η βιταμίνη D3 βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, αλλά έχει επίσης και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Όπως αναφέρει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νέα μελέτη δείχνει πως υψηλή δοσολογία βιταμίνης D3 ενισχύει το εντερικό μας μικροβίωμα.

Αλλά τι είναι το εντερικό μικροβίωμα;

Τρισεκατομμύρια μικροβιακών οργανισμών κανονικά ζουν σε ένα υγιές λεπτό και παχύ έντερο. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια είναι βακτήρια, από τα οποία εξαρτάται η υγεία μας. Παρέχουν θρεπτικά συστατικά για βακτήρια, τα οποία κρατούν υπό έλεγχο το ανοσοποιητικό μας, αφομοιώνουν ορισμένα είδη υδατανθράκων και φτιάχνουν βιταμίνες και άλλες σημαντικές ενώσεις. Αυτή η καταπληκτική συμβιωτική σχέση είναι το μικροβίωμα μας. Μια αρμονική συλλογή μικροοργανισμών, που ενισχύει πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος μας. Το μικροβίωμα μας επηρεάζει με πολλαπλούς τρόπους, όπως το πώς αποθηκεύουμε λίπος στο σώμα και το να νιώθουμε χαρούμενοι, άγχος ή θλίψη.

Η μελέτη ήταν επεμβατική. Δεκαέξι εθελοντές εξετάστηκαν ενδοσκοπικά και έγινε δειγματοληψία στο στομάχι, στο λεπτό έντερο, στο παχύ έντερο και στα κόπρανα, πριν και μετά από 8 εβδομάδες, με χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D3..

Η συμπλήρωση με υψηλή δόση βιταμίνης D3 άλλαξε το εντερικό μικροβίωμα στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα, μειώνοντας τα γάμμα-προτεοβακτήρια όπως pseudomononas και escherichia, ενώ αύξησε το βακτηριακό πλούτο. Όπως διευκρινίζει η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, αυτό εξηγεί τη θετική επίδραση της D3 σε γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, αλλά και σε πολλά αυτοάνοσα, όπως στον υποθυρεοειδισμό Hashimoto και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο οργανισμός μας παράγει τη βιταμίνη D όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D3 είναι το συκώτι, ο κρόκος αβγού, το βούτυρο, οι σαρδέλες και ο σολομός.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *