«Θωρακίστε» την υγεία των παιδιών με φρούτα και λαχανικά

Η θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών, όπως και τα οφέλη της κατανάλωσής τους στην παιδική ηλικία είναι αδιαμφισβήτητα, καθώς παρέχουν πλήθος πολύτιμων συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν στα παιδιά φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, και πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία συμμετέχουν σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες και αποτρέπουν την εμφάνιση συμπτωμάτων διατροφικών ελλείψεων. Παράλληλα, περιέχουν ποικιλία αντιοξειδωτικών συστατικών, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προσφέρουν προστασία ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Από την άλλη, αποτελούν επιλογές που μπορούν να καταναλωθούν σε αντικατάσταση άλλων «ανθυγιεινών» τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος ή/και ζάχαρη, και να θέσουν τις βάσεις για υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα διατηρηθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Έτσι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν καθημερινά, ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών, από όλες τις χρωματικές κατηγορίες. Ιδανικά, κάθε γεύμα και ενδιάμεσο σνακ μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να περιέχει μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών, ενώ είναι προτιμότερο να επιλέγονται προϊόντα εποχής.

Τέλος, οι γονείς δε θα πρέπει να ξεχνούν πως, σε περιπτώσεις όπου το παιδί αρνείται να καταναλώσει κάποιο από τα φρούτα ή τα λαχανικά που του προσφέρονται, η χρήση συγκεκριμένων «τεχνικών» μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, η επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού στο «δύσκολο» τρόφιμο, η οποία ωστόσο δε θα πρέπει να συνοδεύεται από πίεση για να το καταναλώσει, αποτελεί βασικό βήμα. Επιπλέον, οι «έξυπνοι» συνδυασμοί με τρόφιμα που αρέσουν στο παιδί, αλλά και το «καλό παράδειγμα» από όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στην όλη προσπάθεια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *