Τεστ σάλιου «εντοπίζει» τα αγόρια με επιθετική συμπεριφορά

 
Ένα απλό τεστ σάλιου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος για την πρόβλεψη της επιθετικής συμπεριφοράς στα αγόρια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Σινσινάτι.


Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν άμεση σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης ορισμένων ορμονών στους σιελογόνους αδένες των αγοριών και της επιθετικότητας.

Ομάδα ερευνητών συγκέντρωσαν δείγματα σάλιου από 17 νεαρά αγόρια ηλικίας 7 έως 9 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για ψυχιατρική φροντίδα. Τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν για να διαπιστωθεί ποια παιδιά ήταν πιο πιθανό να παρουσιάζουν σταθερή επιθετικότητα και βία. Η ανάλυσή τους έγινε για τα επίπεδα τριών ορμονών:

-κορτιζόλης
-τεστοστερόνης
-δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA)

Η συχνότητα και το επίπεδο της επιθετικότητας συνδέθηκε σαφώς με τις τιμές που μετρήθηκαν αυτές οι ορμόνες.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έψαχναν για ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ που θα μπορούσε να αποκαλύψει επιθετικές τάσεις σε παιδιατρικούς ασθενείς και φαίνεται ότι το βρήκαν στο τεστ σάλιου. Όπως εξηγούν, «πιστεύουμε ότι η εξέταση των ορμονών στο σάλιο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν ποιες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα για τους ασθενείς τους. Επιπλέον, όμως, ελπίζουμε ότι αυτό το απλό τεστ σάλιου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για να βελτιώσουμε και τα επίπεδα ασφάλειας στα σχολεία».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι παρά το μικρό μέγεθός της, τα δεδομένα είναι σημαντικά. Απαιτούνται, βεβαίως, περισσότερες μελέτες πριν προωθηθεί στην κλινική πράξη το τεστ σάλιου για την πρόβλεψη της βίαιης συμπεριφοράς.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *