Τεστ αίματος αποκαλύπτει τι ώρα είναι μέσα στο σώμα του ανθρώπου

Τι ώρα είναι μέσα στο σώμα σας; Όχι έξω από αυτό, αλλά μέσα σε αυτό; Ένα νέο απλό τεστ αίματος μπορεί να αποκαλύψει για πρώτη φορά την ώρα του βιολογικού ρολογιού κάθε ανθρώπου, ανοίγοντας έτσι νέες θεραπευτικές δυνατότητες, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Το τεστ με την ονομασία TimeSignature (Υπογραφή Χρόνου), που απαιτεί μόνο δύο αιμοληψίες, μπορεί να πει στους γιατρούς ποια είναι η βιολογική ώρα ενός ανθρώπου και πόσο αυτή διαφέρει από την ώρα στον εξωτερικό κόσμο. Μπορεί, για παράδειγμα, τα ρολόγια να δείχνουν οκτώ το πρωί, αλλά η ώρα μέσα στο σώμα να είναι έξι το πρωί, να υπάρχει δηλαδή μια δίωρη διαφορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και βιοστατιστικής Ρόζμαρι Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι χάρη στο νέο τεστ οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μελετούν εύκολα την επίπτωση που έχουν τα «ξεκούρδιστα» βιολογικά ρολόγια πάνω σε διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, άσθμα κ.α.

«Πρόκειται για μια πολύ πιο ακριβή και εξειδικευμένη μέτρηση από ό,τι να διαπιστώνεται απλώς αν κάποιος είναι εκ φύσεως πρωινός ή βιολογικός τύπος» δήλωσε η Μπράουν. Μέχρι τώρα παρόμοιες εκτιμήσεις για την «ώρα σώματος» μπορούσαν να γίνουν μόνο μέσω δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών, ενώ το νέο αιματολογικό τεστ απλοποιεί τα πράγματα κατά πολύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί και οι κάθε είδους διαδικασίες σχεδόν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος ενορχηστρώνονται από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που ελέγχει τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, όπως είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Σε μερικούς ανθρώπους το βιολογικό ρολόι συγχρονίζεται με τον εξωτερικό χρόνο, αλλά σε αρκετούς υπάρχει δυσαρμονία και απόκλιση ανάμεσα στις δύο ώρες, του σώματος και του περιβάλλοντος. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες, ενώ οι γιατροί μπορούν επίσης να προβλέψουν ποιος άνθρωπος σήμερα υγιής είναι πιθανότερο να αρρωστήσει στο μέλλον.

Όταν το νέο τεστ είναι έτοιμο για κλινική χρήση (το Πανεπιστήμιο Nortwestern έχει ήδη κατοχυρώσει τη σχετική πατέντα), θα βοηθήσει τους γιατρούς π.χ. να χορηγούν τις δόσεις των φαρμάκων τις κατάλληλες στιγμές, ανάλογα με την ώρα του σώματος κάθε ασθενούς. Η καλύτερη ώρα ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική (π.χ. για ένα φάρμακο υπέρτασης ή μια χημειοθεραπεία), μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το εσωτερικό ρολόι του.

Το νέο τεστ μετρά στο αίμα 40 διαφορετικούς βιοδείκτες έκφρασης γονιδίων και μετά, με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, κάνει εκτίμηση για την ώρα του σώματος.

Διαβάστε ακόμη...