Τέσσερις λόγοι να κοιμάσαι γυμνός

Ξοδεύοντας μόλις δέκα δευτερόλεπτα πριν κοιμηθεί, μπορεί κανείς να εξασφαλίσει καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο. Τι πρέπει να κάνει σε αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα; Απλώς να βγάλει τις πιτζάμες του.

Το να κοιμάται κανείς γυμνός, όπως γράφει το Forbes, έχει πολλαπλά οφέλη. Και παρότι κυκλοφορούν πολλές συμβουλές για καλό ύπνο, αυτή, λέει, είναι η πιο αποτελεσματική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο το 8% των ανθρώπων κοιμούνται γυμνοί. Να τέσσερις λόγοι να το δοκιμάσουν και οι πιο καχύποπτοι.

1. Γυμνός κοιμάσαι καλύτερα

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ από το 2016 έχει καταγράψει τα οφέλη του ποιοτικού ύπνου για τον εγκέφαλο. Όταν κοιμάσαι, ο εγκέφαλος απομακρύνει τοξικές πρωτεΐνες από τους νευρώνες, παραπροϊόντα της νευρωνικής δραστηριότητας όταν είσαι ξύπνιος. Η παγίδα εδώ είναι πως ο εγκέφαλος μπορεί να το κάνει αυτό μόνο όταν κοιμάσαι καλά και αρκετά. Όταν δεν έχεις βαθύ, ποιοτικό ύπνο, οι τοξικές πρωτεΐνες παραμένουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, επιβραδύνοντας την ικανότητά σου να επεξεργάζεσαι πληροφορίες και να επιλύεις προβλήματα και σκοτώνει τη δημιουργικότητά σου.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, η χαμηλότερη θερμοκρασία στο δέρμα αυξάνει τον βαθύ ύπνο και μειώνει τις φορές που ξυπνάς μέσα στη νύχτα. Να κάτι που μπορείς να κάνεις εύκολα, μόνο και μόνο βγάζοντας τα ρούχα σου.

2. Ο γυμνός ύπνος μειώνει το στρες

Είναι γνωστό πόσο επιβλαβές είναι το μακροχρόνιο στρες. Βλάπτει το ανοσοποιητικό, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης και παχυσαρκίας και επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες επηρεάζει τα επίπεδα κορτιζόλης. Ο καλός ύπνος βοηθά να αποκατασταθούν τα επίπεδα αυτά, που βελτιώνουν και τα επίπεδα του στρες.

3. Ο γυμνός ύπνος είναι πιο υγιεινός

Μπορείς να χάσεις βάρος μόνο βγάζοντας τις πιτζάμες σου; Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, η χαμηλή θερμοκρασία στη διάρκεια του ύπνου επιταχύνει τον μεταβολισμό επειδή ο οργανισμός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να σε κρατήσει ζεστό. Και μάλιστα ο μεταβολισμός ενισχύεται και την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Παράλληλα, το να κοιμάσαι γυμνός βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, που είναι καλό για την καρδιά και τους μύες σου. Ο ποιοτικός ύπνος αυξάνει και τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης και μελατονίνης, που και οι δύο έχουν έχουν αντιγηραντικά οφέλη.

4. Ο γυμνός ύπνος ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Το να έχεις αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει μόνο να νιώθεις καλά. Είναι κι ένας σημαντικός πυλώνας επιτυχίας. Σε ωθεί να κάνεις νέα πράγματα, να ανταποκριθείς σε προκλήσεις. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης διαπιστώνει πως οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν μεγαλύτερες αμοιβές και παίρνουν πιο συχνά προαγωγή από συναδέλφους τους με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το να κοιμάσαι γυμνός σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα για το σώμα σου. Και καθώς αυξάνεται το πόσο καλά νιώθεις με τον εαυτό σου, αυξάνεται και η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε ακόμη...