Τέσσερα πράγματα που μπλοκάρουν την ανδρική γονιμότητα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο 40-50% των υπογόνιμων ζευγαριών το πρόβλημα είτε εντοπίζεται στον άντρα αποκλειστικά είτε και σε συνδυασμό με αναπαραγωγικά προβλήματα της γυναίκας.

Υπάρχουν όμως γενικότερα διάφοροι λόγοι που μπλοκάρουν την ανδρική γονιμότητα. Δείτε τέσσερις από αυτούς…

1. Κάπνισμα και άλλες ουσίες

Ο καπνός αλλά και τα προϊόντα της καύσης του λευκού χαρτιού που τον περικλείει έχουν βλαπτική επίδραση στην γονιμότητα ενός άντρα. Σύμφωνα με έρευνες το κάπνισμα και οι εισπνεόμενες ουσίες προκαλούν το λεγόμενο «οξειδωτικό stress» και βλάπτουν τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος.

2. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος του σώματος επηρεάζουν αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις τόσο στην μορφολογία των σπερματοζωαρίων όσο και στο γενετικό υλικό που μεταφέρουν.

3. Ηλικία

Οι παράμετροι του σπέρματος μειώνονται με τα χρόνια και μελέτες έχουν δείξει ότι, μετά τα 40 έτη, η μείωση είναι αισθητή.

4. Συγκεκριμένη διατροφή

Πολύ μεγάλη είναι η σημασία της διατροφής στη γονιμότητα των ανδρών. Ιδιαίτερα σημαντικές για την αναπαραγωγική υγεία ενός άντρα είναι οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *