Ταινίες πορνό και σεξουαλική ζωή

 
Είναι γεγονός ότι το σεξ σαν έννοια στη σημερινή κοινωνία έχει υποστεί πολλές αλλαγές, όχι μόνο στη διαθεσιμότητά του στο σύγχρονο άνθρωπο αλλά και στην υποκειμενική αντίληψη της σημασίας του.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_98.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Νέοι τρόποι σεξουαλικής έκφρασης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι και κερδίζουν έδαφος στο κρεβάτι μας, συμβαδίζοντας πια με την τεχνολογία και τη νόρμα της εποχής. Πολλοί, άνδρες κυρίως, δοκίμασαν αυτό το νέο «ελκυστικό» προϊόν και το ενσωμάτωσαν στη σεξουαλική τους πραγματικότητα.

Η παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου αποτελεί έναν τρόπο ενίσχυσης του σεξουαλικού ενδιαφέροντος σε αρκετά ζευγάρια. Συμπεριφορές τέτοιου είδους, όταν λαμβάνουν χώρα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ισοδυναμούν με κάποιο πρόβλημα στη σχέση ή στη σεξουαλική ζωή των συντρόφων.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό το ζευγάρι να συμφωνεί από κοινού στην υιοθέτηση μιας τέτοιου είδους συμπεριφοράς. Στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι αρνητικός και πιέζεται να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ζευγάρι.

Οι ταινίες πορνό φαίνεται να «ενισχύουν» την ερωτική επιθυμία και την ηδονή. Τα οπτικά ερεθίσματα τα οποία δέχεται ο εγκέφαλος από τις εικόνες ενισχύουν τις φαντασιώσεις και τη διάθεση για να έχουμε σεξουαλική επαφή.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τις επιδράσεις που έχουν ξεχωριστά στους άνδρες και τις γυναίκες αλλά είναι αλήθεια ότι οι άνδρες τις προτιμούν πιο πολύ, κάτι που ενδεχομένως ενισχύει την άποψη ότι οι άνδρες είναι οπτικοί τύποι ενώ οι γυναίκες πιο συναισθηματικές.

Είναι γεγονός ότι η «ελεύθερη» πλέον πρόσβαση στην αγορά πορνογραφικών ταινιών και η χρήση του διαδικτύου επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή πολλών ζευγαριών τα τελευταία χρόνια. Αρκετές γυναίκες προβληματίζονται ανακαλύπτοντας ότι ο σύντροφός τους βλέπει πορνό ταινίες και επισκέπτεται ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου.

Οι περισσότερες προσπαθούν να δώσουν κάποια εξήγηση και να κατανοήσουν τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς. Συνήθως, το γεγονός αυτό τις κάνει να σκέφτονται ότι δεν είναι αρκετά ελκυστικές ή «επαρκείς» για να τον ικανοποιήσουν σεξουαλικά, συγκρίνοντας πολλές φορές τον εαυτό τους με τα γυναικεία πρότυπα που προβάλλονται στις συγκεκριμένες ταινίες.

Μπαίνουν επίσης στη διαδικασία να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν αν αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική ή μη, διστάζοντας να ρωτήσουν τον ίδιο τον άνδρα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Έτσι εγκλωβίζονται σε ένα φαύλο κύκλο υποθέσεων για τα αίτια, βιώνοντας θυμό για τη συγκεκριμένη κατάσταση, εκφράζοντας τον όμως πολλές φορές με έμμεσους τρόπους, οι οποίοι επιδεινώνουν τελικά το πρόβλημα.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τακτική παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου συνδέεται με τη σταδιακή απομάκρυνση του συντρόφου, μειώνοντας τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Στην περίπτωση αυτή, η γυναίκα που προβληματίζεται για το τι μπορεί να συμβαίνει χρειάζεται να προσεγγίσει το σύντροφό της, εκφράζοντάς του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν μαζί τα αίτια του προβλήματος και πώς μπορούν να το διαχειριστούν.

Αν ο σύντροφος δυσκολεύεται να σταματήσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, τότε θα ήταν ωφέλιμο να απευθυνθούν σε ένα ψυχολόγο εξειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία ώστε να μπορέσει να πάρει βοήθεια για αυτό, έχοντας ως στόχο μια σεξουαλική ζωή που ικανοποιεί και τους δύο.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Αργύρης Θεοδωρόπουλος
Ψυχολόγος Σεξουαλικής Υγείας

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_104.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *