Τα tweets λένε πολλά για την ψυχοσύνθεση μας

 
Η συχνή χρήση λέξεων-κλειδιών όπως «πέθανε», «σκότωσε» και «θάψε» στο twitter μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ψυχοσύνθεση του χρήστη και το αν είναι ψυχοπαθής ή όχι, αναφέρουν ερευνητές και διδακτορικοί φοιτητές του ιδρύματος Online Privacy Foundation στο Λονδίνο.


Η χρήση συγκεκριμένων λέξεων από τους χρήστες του twitter μπορεί να δείξει χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί από την αστυνομία για πιθανές απειλές και «χτυπήματα» ή από εργοδότες που θέλουν να προσλάβουν κάποιον, αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύει η Daily Mail.

Ο επικεφαλής του ιδρύματος Chris Sumner, προειδοποιεί: «Οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους βασιζόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν μάλιστα και εταιρείες που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες έρευνες γύρω από αυτό».

Προηγούμενες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη σχέση ανάμεσα στη χρήση της γλώσσας και την ψυχική κατάσταση των ατόμων, αλλά λίγες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση της γλώσσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνται από πολλά εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο καθημερινά, προκειμένου να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με την «κοινωνία του διαδικτύου».

Ο καθηγητής μηχανικής και επιστήμης των υπολογιστών Taghi Khoshoftaar και ο διδακτορικός φοιτητής Randall Wald μελέτησαν το γράψιμο μερικών ατόμων και το συνέδεσαν με ισχύοντα ψυχολογικά προφίλ για να καθορίσουν αν είναι ψυχοπαθείς ή όχι.

Χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να σκανάρουν τα tweets 3.000 εθελοντών καθώς επίσης και τις απαντήσεις τους σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 1,4% αυτών είχαν ψυχοπαθητικές τάσεις.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *