Τα τρόφιμα που νομίζουμε ότι είναι υγιεινά

 
Θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, αλλά δεν θέλετε να στερηθείτε εντελώς την απόλαυση του φαγητού. Έτσι, καταφεύγετε σε τροφές που δεν περιέχουν πολλές θερμίδες ή λιπαρά, χωρίς να είναι άγευστες ή νερόβραστες. Απολαμβάνετε χωρίς να νιώθετε τύψεις. Όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.


Οι τροφές που θεωρείτε ότι δεν θα επιδράσουν στην υγεία και τη σιλουέτα σας, μπορεί, εν τέλει, να σας παχαίνουν περισσότερο!

Δείτε μερικά πραδείγματα.

Παγωμένο γιαούρτι
Το επιδόρπιο που έχει γίνει τόσο πολύ της μόδας, είναι σαφώς λιγότερο παχυντικό από ένα κανονικό παγωτό. Όμως προσοχή! Αυτό ισχύει αν το φάτε σκέτο. Αν πέσετε στην παγίδα και προσθέσετε ένα σωρό toppings, τα οποία έχουν μπόλικη ζάχαρη, το αποτέλεσμα θα είναι ένα επιδόρπιο-βόμβα με 400-500 θερμίδες!

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη
Η γλουτένη έχει ενοχοποιηθεί επειδή επιδεινώνει τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης, μιας αυτοάνοσης ασθένειας, που ταλαιπωρεί πολλούς ενήλικες, αλλά και παιδιά. Επίσης, έχει συνδεθεί με αλλεργίες.
Πέραν τούτου, οι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, δεν έχουν λόγο να καταναλώνουν προϊόντα χωρίς γλουτένη. Τα τρόφιμα αυτα, αν και θεωρούνται υγιεινά, στην πραγματικότητα περιέχουν πολλή ζάχαρη και συντηρητικά.

Δημητριακά με φυτικές ίνες
Τα επεξεργασμένα δημητριακά, δεν είναι η ιδανική πηγή φυτικών ινών, καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη, αλάτι και χημικά πρόσθετα. Είναι καλύτερο να καταναλώνουμε δημητριακά τύπου κουάκερ και να προτιμάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για τις φυτικές ίνες.

Επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας
Τα μπισκότα, ο «κιμάς» και τα άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση τη σόγια, δεν είναι βλαβερά, αλλά ούτε και ευεργετικά για την υγεία μας. Αυτό συμβαίνει επειδή, μετά την επεξεργασία δεν έχουν απομείνει στο προϊόν παρά ελάχιστοι από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που κάνουν τη σόγια τόσο πολύτιμη.

Επιδόρπια γιαουρτιού
Πόσες φορές δεν έχουμε πει «όχι» σε ένα παχυντικό σνακ, προτιμώντας ένα «γιαουρτάκι» με χαμηλά λιπαρά και φρούτα; Κι όμως, το αθώο γιαουρτάκι μας μπορεί να είναι εξίσου παχυντικό και βλαβερό με ένα λαχταριστό κρουασάν. Τα επιδόρπια γιαουρτιού, παρόλο που είναι Light, περιέχουν πολλή ζάχαρη. Επίσης, για να εξισορροπηθεί η αδυναμία στη γεύση, λόγω των χαμηλών λιπαρών, οι παρασκευαστές βάζουν χημικά πρόσθετα. Αν θέλετε γιαουρτάκι, επιλέξτε ένα απλό, ελληνικό γιαούρτι.

Φυστικοβούτυρο
Τα τελευταία χρόνια το φυστικοβούτυρο έχει αρχίσει να κερδίζει οπαδούς και στην Ελλάδα. Είναι πολύ νόστιμο και περιέχει τα ευεργετικά συστατικα του φυστικιού. Όμως, δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά λιπαρό και παχυντικό τρόφιμο, το οποίο, καλό είναι, να καταναλώνεται με φειδώ. Επίσης, κάποια είδη φυστικοβούτυρου περιέχουν και ζωϊκά λίπη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *