Τα τρόφιμα που καταπολεμούν το στρες

 
Μπορεί η ισορροπημένη διατροφή μας να καταπολεμήσει το στρες; Ο τρόπος διατροφής μας από μόνος της δεν μπορεί να αποβάλει το στρες από την ζωή μας (χρειάζεται πιο ολιστική αλλαγή στον τρόπο ζωή μας) αλλά μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μας σε αυτό, να μας δώσει την δυνατότητα να το ξεπερνάμε ευκολότερα και να ελαττώσουμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις του. Όταν υποβαλλόμαστε σε στρεσσογόνες συνθήκες (κάτι το οποίο συμβαίνει κ ότι παραλείπουμε κάποιο γεύμα) το σώμα μας εκκρίνει από κάτι μικρούς αδένες, τα επινεφρίδια, που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς την ορμόνη «κορτιζόλη» στο αίμα ή αλλιώς η ορμόνη του στρες.


Σε αυτές τις καταστάσεις η κορτιζόλη είναι ότι χρειάζεται ο οργανισμός. Δίνει μια γρήγορη και ισχυρή δόση ενέργειας, αυξάνει το αμυντικό σύστημα και μειώνει την ευαισθησία μας στον πόνο. Στην περίπτωση όμως (αρκετά συχνή) όπου είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε πολύ στρεσσογόνες καταστάσεις, τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορεί να γίνουν μόνιμα υψηλά δημιουργώντας προβλήματα υγείας. Κάποια απο αυτά είναι: υπέρταση, διαταραχές γαστρεντερικού συστήματος (Σύνδρομο Ευερέθιστού Εντέρου, δυσκοιλιότητα, διάρροια, έλκος), μειωμένη πνευματική δραστηριότητα (μειωμένη συγκέντρωση, προβλήματα μνήμης), μειωμένη ινσουλινοαντοχή (διαβήτης, αύξηση βάρους) και καρδιαγγειακά. Τέλος καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σκεφτείτε πόσες φορές κρυολογήσατε ή κολλήσατε κάποια ίωση όταν είχατε μεγάλο φόρτο εργασίας στην δουλειά ή μετά από μια μεγάλη ένταση όπως μετακόμιση ή ταξίδι κ.α;

Σε έναν τέλειο κόσμο θα μπορούσαμε απλά να κλείσουμε την πόρτα στο στρες αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο ειδικά με τους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής στην πόλη. Υπάρχουν όμως αποδεδειγμένοι τρόποι στην επιστήμη της διατροφής όπου βοηθούν τον οργανισμό μας να παράγει λιγότερες στρεσσογόνες ορμόνες.

Ένα καλό ξεκίνημα

Το στρες μειώνει την συγκέντρωση και επηρεάζει την μνήμη. Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό το οποίο μπορεί να έχει ολικής αλέσεως δημητριακά ή ψωμί, φρούτα εποχής, και γιαούρτι ή γάλα δίνοντας καύσιμα στο εγκέφαλο , δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για σκέψη και επίλυση προβλημάτων.

Χωρίς άδειο στομάχι

Το στρες επιδρά στην γλυκόζη του αίματος με αποτέλεσμα να νιώθετε κακοδιάθετοι ή ευερέθιστοι. Η σταθερή παροχή ενέργειας μέσω τακτικών και ισορροπημένων γευμάτων (2 / ημέρα) και σνάκ ( 3 / ημέρα) διασφαλίζει πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό σας. Αντιθέτως όταν παραλείπετε γεύμα ο οργανισμός σας συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και αυξάνει τα επίπεδα του στρες ακόμα περισσότερο (και αποθηκεύει ενέργεια σε λίπος για να έχει-> αύξηση βάρους).

Επίσης είναι σημαντικό να τρώτε, πίνετε, και να καταπίνετε το φαγητό σας αργά και καλά, να αφιερώνεται χρόνο γι΄αυτό. Αυτό σας βοηθά να μπορείτε εύκολα να γυρίσετε στην μη-στρεσσογόνο κατάσταση και να απολαύσετε καλύτερα τις γεύσεις του γεύματος.

Τα καλύτερα «αντι- στρες» τρόφιμα

Το τσάι έχει αποδειχθεί απο διάφορες μελέτες στον κόσμο ως το πρώτο “αντι-στρες” τρόφιμο λόγω της ηρεμιστικής ιδιότητας του στο μυαλό και της μείωσης των επιπέδων κορτιζόλης . Σύμφωνα μάλιστα και με μια νέα έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition: η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να μείωση το στρες μέχρι και 20 %.

Ένα ποτήρι γάλα δεν είναι μόνο ένα φυσικό δυναμωτικό για τον ύπνο αλλά βάση ερευνών του πανεπιστημίου του Maastricht, έχει συσχετισθεί με αυξημένη ετοιμότητα την επόμενη μέρα. Η επίδραση του γάλακτος στον ύπνο αποδίδεται στην α-λακταλβουμίνη, η οποία περιέχει την τρυπτοφάνη, πρόδρομος της σεροτονίνης.

Έρευνα απο το πανεπιστήμιο Swiburne της Μελβούρνης έδειξε ότι η τσίχλα μπορεί να μειώσει το άγχος, να αυξήσει την ετοιμότητα και να βελτιώσει τις επιδόσεις.

Η περιεκτικότητα του σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο θετικούς και χαρούμενους σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Το κόκκινο κρασί μπορεί να είναι αυτονόητο ότι μας βοηθά να χαλαρώσουμε αλλά μελέτη του πανεπιστημίου του Toronto αποδεικνύει ότι τα οφέλη στην υγεία μας σταματούν στο πρώτο ποτήρι. Η ίδια μελέτη μας δείχνει ότι το ένα ποτήρι μας δίνει οφέλη και στην λειτουργία της καρδιάς αλλά μετέπειτα τα δυο μας ανεβάζουν τους χτύπους της καρδιάς σε έξι χτύπους το λεπτό επιπλέον. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει αντίθετα αποτελέσματα προκαλώντας μελαγχολία.

Η σοκολάτα είναι ένα καλό «αντι-στρες», μην στηριχτείτε όμως σε αυτήν για μια πολύ. Έχει την ιδιότητα της να μας φτιάχνει την διάθεση όπως όλοι γνωρίζουμε αλλα σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές αυτή εξαφανίζεται μετα απο τρια λεπτά!

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *