Τα τμήματα του εγκεφάλου γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς

232F3B9ECF82CF46813D9FAC7DAEC1C9.jpg

  Γνωρίζατε ότι τα διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου γερνούν με διαφορετικό ρυθμό;

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, σύμφωνα με τους οποίους αυτό εξηγεί το γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι «χάνουν» ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου τους πιο γρήγορα από άλλους.

Αυτό –όπως εξηγούν οι επιστήμονες- συμβαίνει γιατί κάποια τμήματα του εγκεφάλου γερνούν πιο γρήγορα. Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες υποστήριζαν ότι οι διανοητικές ικανότητες παρακμάζουν με τον ίδιο ρυθμό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου ότι οι άνθρωποι ζουν πλέον περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων τρίτης ηλικίας.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να φέρνουμε εις πέρας διάφορες εκτελεστικές λειτουργίες μειώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι οι δεξιότητες που απαιτούνται για να εκτελούμε πιο απλές ή επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως για παράδειγμα το να φτιάχνουμε καφέ ή να επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή στο σπίτι.

Οι εκτελεστικές λειτουργίες σχετίζονται με τον προμετωπιαίο φλοιό. Η περιοχή αυτή είναι γνωστό ότι επιδεινώνεται πολύ πιο γρήγορα καθώς γερνάει ο οργανισμός.

Παλαιότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι εκτελεστικές λειτουργίες παρήκμαζαν με τον ίδιο ρυθμό που εκφυλιζόταν αυτό το τμήμα του εγκεφάλου. Σύμφωνα όμως με την τελευταία έρευνα, η άποψη αυτή είναι ιδιαίτερα απλοϊκή. Τα διαφορετικά τμήματα του προμετωπιαίου φλοιού παρακμάζουν με διαφορετικό ρυθμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 600 ανθρώπων και εξέτασαν δείγματα από ιστούς από διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου τους. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 18 έως 88 ετών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Connections.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *