Τα σκυλιά ωφελούν τα παιδιά με αυτισμό

81F14E5FCDA9A635136CBF7C1758770F.jpg

  Πολλές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με το ερώτημα αν πρέπει να πάρουν ένα σκύλο ή όχι. Η απόφαση αυτή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν πρόκειται για οικογένειες, που έχουν παιδί με αυτισμό.

Τώρα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι έρχεται να βοηθήσει στη λήψη αυτής της απόφασης. Η ερευνήτρια Gretchen Carlisle μελέτησε την επίδραση που ασκεί η απόφαση απόκτησης σκύλου στις οικογένειες παιδιών με αυτισμό και βρήκε ότι στα οφέλη της περιλαμβάνονταν η συντροφικότητα, η ανακούφιση από το στρες και η εκμάθηση της υπευθυνότητας από τα παιδιά.

“Τα παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος συχνά δυσκολεύονται στην επικοινωνία με άλλους, πράγμα που καθιστά δύσκολο το να αναπτύξουν φιλίες. Μπορούν, όμως, να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την αλληλεπίδρασή τους με σκυλιά, τα οποία προσφέρουν αγάπη και συντροφικότητα άνευ όρων”, εξηγεί η ερευνήτρια.

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις ευαισθησίες των παιδιών τους, όταν επιλέγουν σκυλί, ώστε να εξασφαλίσουν την καλή συνύπαρξη παιδιού-σκύλου. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί με αυτισμό έχει ευαισθησία στους δυνατούς ήχους, η απόκτηση ενός σκύλου που γαβγίζει πολύ δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την κατοχή σκύλου, η Carlisle ξεκαθαρίζει ότι τα σκυλιά μπορεί να μην είναι το καλύτερο κατοικίδιο για κάθε παιδί με αυτισμό, αλλά ότι άλλα κατοικίδια ζώα, όπως οι γάτες, τα άλογα, τα κουνέλια, μπορεί να αποδειχτούν καταλληλότερα ανάλογα πάντα με τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *