Τα πιο συνηθισμένα λάθη της δίαιτας

 
Όταν είστε σε δίαιτα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρείτε. Στην πραγματικότητα, είναι τόσοι πολλοί αυτοί οι κανόνες που ίσως είναι δύσκολο να αντιληφθείτε ποιους θα πρέπει όντως να ακολουθήσετε.


Επειδή προσπαθείτε σκληρά για να δείτε αποτελέσματα, σιγουρευτείτε ότι δεν πέφτετε θύματα κάποιων κοινών διαιτητικών λαθών…

Αποκλείετε τα αγαπημένα σας φαγητά

Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνετε πιστοί στη δίαιτά σας, όταν δεν μπορείτε να φάτε κανένα αγαπημένο σας φαγητό. Ξαφνικά, αυτά τα φαγητά γίνονται ιδιαίτερα δελεαστικά και προτού το καταλάβετε, παρεκκλίνετε από τη δίαιτα και έπειτα νιώθετε απογοήτευση γιατί νομίζετε ότι αποτύχατε.

Επιτρέποντας, ωστόσο, στον εαυτό σας να ενδώσει μια στις τόσες σε κάποια φαγητά που σας αρέσουν πραγματικά (απολαμβάνοντας την κάθε μπουκιά τους κι όχι νιώθοντας τύψεις που τα φάγατε), ενδέχεται να βρείτε τη χρυσή ισορροπία που έχει ουσιαστικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
 
Αποφεύγετε ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων

Υπάρχει λόγος που οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά ονομάζονται μακροθρεπτικά συστατικά, καθώς το σώμα μας τα χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες. Ένα διαιτητικό πρόγραμμα που σας παροτρύνει να εξαφανίσετε εντελώς από τη διατροφή σας κάποια από αυτές τις μεγάλες κατηγορίες τροφίμων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα, η δεκαετία του ’90 ήταν η εποχή στην οποία κυριαρχούσε το άγχος για το βάρος, γεγονός που έφερε τη δημιουργία τροφίμων γεμάτα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Προσδοκάτε πολλά και σε σύντομο διάστημα

Οι περισσότεροι ειδικοί της διατροφής συμφωνούν ότι για υγιή και διαχρονική απώλεια βάρους θα πρέπει να χάνετε μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα κι όχι παραπάνω. Αν περιμένετε τα κιλά να φεύγουν αστραπιαία από το σώμα σας και δεν συμβεί αυτό, μπορεί να αποθαρρυνθείτε και να σταματήσετε την προσπάθεια.

Γι’ αυτό οπλιστείτε με υπομονή και δύναμη, διότι μόνο έτσι θα κερδίσετε τη μάχη με τη ζυγαριά και θα απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά μια για πάντα.

Παραλείπετε γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να φαντάζει στο μυαλό σας ως ένας καλός τρόπος να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ωστόσο, στην πραγματικότητα μπορεί να σας ωθήσει να φάτε περισσότερο από ό,τι θα τρώγατε.

Αν δεν φάτε μεσημεριανό, για παράδειγμα, μπορεί να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο βραδινό, επειδή θεωρείτε ότι σας αξίζουν παραπάνω θερμίδες αφού δεν φάγατε ένα γεύμα.

Η συμβουλή είναι να τρώτε όταν πεινάτε (όχι όταν «λιμοκτονείτε») για να διατηρήσετε σε ισορροπία τις μερίδες και την πείνα σας.

Τρώτε πολύ λίγο

Ίσως σας φαίνεται καλή ιδέα να μειώσετε υπερβολικά τις θερμίδες του καθημερινού διαιτολογίου σας, θέλοντας να χάσετε άμεσα βάρος. Προσοχή όμως! Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες τις περισσότερες φορές δεν προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι οι 1.200 θερμίδες ημερησίως, σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος, καθώς, αν προγραμματίζετε σωστά τα γεύματά σας και ξέρετε τι περιέχουν, θα έχετε ισορροπημένη πρόσληψη όλων των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεστε καθημερινά.

Τρώτε επειδή έτσι λέει η δίαιτα

Υπάρχουν φορές που δεν νιώθετε να πεινάτε, αλλά τρώτε, διότι το πρόγραμμα της δίαιτας σας υπαγορεύει να τρώτε κάτι κάθε δυο με τρεις ώρες.

Ούτε αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε, καθώς για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε το αίσθημα της πραγματικής πείνας και να ανταποκρίνεστε σε αυτό κατάλληλα. Επομένως, τρώτε όταν πεινάτε πραγματικά, ενώ, αν δεν πεινάτε, δεν χρειάζεται να φάτε.

Θεωρείτε ότι η άσκηση νομιμοποιεί περισσότερο φαγητό

Ο συνδυασμός άσκησης και δίαιτας βοηθάει πολύ στην απώλεια βάρους, μιας και αυτά τα δυο πάνε μαζί αν θέλετε να δείτε σίγουρα αποτελέσματα. Μην πέσετε όμως στην παγίδα να θεωρήσετε ότι επειδή περάσετε αρκετή ώρα στο γυμναστήριο και ιδρώσατε, χάσατε ξαφνικά τόσες πολλές θερμίδες που χρειάζεται να τις αναπληρώσετε με περισσότερο φαγητό.

Θυμηθείτε τον κανόνα που λέει ότι αν δεν γυμναστήκατε σκληρά για μια ώρα ή και παραπάνω, το μόνο που λείπει από τον οργανισμό σας και χρειάζεται να αναπληρωθεί είναι το νερό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *