Τα πεταχτά αυτιά διορθώνονται, δεν κρύβονται πίσω από τα μαλλιά

Για τη συναισθηματική και ψυχική υγεία του παιδιού, σωστό είναι η επέμβαση να γίνεται πριν το παιδί πάει στο Δημοτικό

Tου dr. med. Βασίλη Παυλιδέλη, χειρουργού ΩΡΛ, εξειδικευμένου στη ρινο­πλαστική και ωτοπλαστική, διδάκτορα Πανεπιστημίου Bochum, Γερμανίας


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/12/fetcher_116.jpeg

Πεταχτά αυτιά ή αφεστώτα ώτα σημαίνει αυτιά που προεξέχουν υπερβολικά από το κεφάλι. Πρόκειται για αισθητική ανωμαλία των πτερυγίων των αυτιών, η οποία γίνεται έντονα αντιληπτή, όταν αυτά δεν σκεπάζονται από τα μαλλιά. Η εγχείρηση διόρθωσης αποσκοπεί στο να φέρει τα αυτιά στη φυσιολογική τους θέση ως προς το κεφάλι, χωρίς να είναι ορατά τα σημάδια της επέμβασης.

Tα αφεστώτα ώτα είναι η συνηθέστερη δυσμορφία των πτερυγίων του αυτιού. H παρουσία τους είναι υπόθεση κληρονομική και διαπιστώνονται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 5% των παιδιών γεννιούνται με αφεστώτα ώτα, ανεξάρτητα από φυλή ή γεωγραφική περιοχή της γης. H κύρια αιτία εμφάνισης πεταχτών αυτιών (96%), είναι η εκ γενετής έλλειψη ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού.

Eπίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες, κυρίως των γονέων να περιδένουν τα αυτιά με ελαστικό επίδεσμο, να τα κολλούν με λευκοπλάστ επάνω στο κεφάλι, να επιβάλλουν στο παιδί να κοιμάται άλλοτε πάνω στο ένα αυτί και άλλοτε πάνω στο άλλο, καθώς και πολλά άλλα μέτρα για να διορθωθούν τα αυτιά από μόνα τους, δεν φέρνουν το παραμικρό αποτέλεσμα.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/12/fetcher_26.jpeg

Δυστυχώς, με τον τρόπο αυτό μόνο ταλαιπωρούν το παιδί και το τραυματίζουν ψυχικά και σωματικά περισσότερο, καθώς αμέσως μετά την άρση της πίεσης επανέρχεται το αυτί στην αρχική του, εκ γενετής μη φυσιολογική θέση.

Τα πεταχτά αυτιά μπορεί να διορθωθούν αποκλειστικά και μόνο με επιτυχημένη ειδική πλαστική επέμβαση. Με την επέμβαση αυτή επιδιώκεται να δημιουργηθεί στο αυτί χειρουργικά η ανθέλικα, η οποία απουσιάζει εκ γενετής.

Με τον σχηματισμό της ανθέλικας χειρουργικά, το πτερύγιο παύει πλέον να αφίσταται και το αυτί παίρνει την κανονική του μορφή και θέση ως προς το κεφάλι (για τον λόγο αυτό λέγεται πλαστική της ανθέλικας).

Η κατάλληλη στιγμή διόρθωσης των πεταχτών αυτιών είναι από την ηλικία των 6 ετών και μέχρι τα γεράματα. Γνωρίζουμε ότι το πτερύγιο του αυτιού είναι το πρώτο ανθρώπινο όργανο, το οποίο σχεδόν ολοκληρώνεται και σταθεροποιείται ως προς το μέγεθος και σχήμα του με τη συμπλήρωση των 6 ετών.

Κατόπιν τούτου, είναι σοφό, ένα παιδί με πεταχτά αυτιά να χειρουργηθεί πριν πάει στο δημοτικό σχολείο με τη συμπλήρωση των 6 ετών, επειδή τότε οι συνομήλικοι ή συμμαθητές του αρχίζουν να το κοροϊδεύουν γι’ αυτά, με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του παιδιού.

Τέσσερις στους δέκα χειρουργημένους για πεταχτά αυτιά είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Στους ενήλικες άνδρες είναι πολύ συνηθισμένη πλαστική επέμβαση.

Οι γυναίκες αποφασίζουν σχετικά δυσκολότερα και συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού προηγουμένως βαρεθούν να σκεπάζουν για χρόνια τα πεταχτά αυτιά με τα μακριά μαλλιά τους.

Η επέμβαση αυτή θεωρείται από πολλούς χειρουργούς ως μία εύκολη επέμβαση. Ομως γιατί παρατηρούνται τόσο πολλές αποτυχημένες επεμβάσεις ωτοπλαστικής; Από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει – έπειτα από 2.000 πλαστικές εγχειρήσεις διόρθωσης αφεστώτων ώτων- έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά και δύσκολα περιστατικά.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί περισσότερους από έναν πλαστικούς χειρουργούς, ώστε να επιλέξει τον κατά τη γνώμη του πιο καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο ωτοπλαστικό, ο οποίος θα τον πείσει για την υψηλή ποιότητα της εγχείρησης που θα αναλάβει να του πραγματοποιήσει, με εγγυημένο σταθερό αποτέλεσμα, αλλά και με απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια.

Στη χώρα μας, πολύ πρόσφατα, άρχισε να γίνεται προβολή διαφόρων μεθόδων διόρθωσης πεταχτών αυτιών, όπως με λέιζερ, οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν αναφέρονται στη σχετική διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική, ούτε σε παγκόσμια και εγχώρια συνέδρια πλαστικής χειρουργικής.

Καλό θα είναι, οι ενδιαφερόμενοι για διόρθωση αφεστώτων ώτων να είναι προσεκτικοί απέναντι στις «σειρήνες» του δήθεν εύκολου, αναίμακτου και χωρίς τομές και ράμματα χειρουργείου.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/12/fetcher_31.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/12/fetcher_41.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *