Τα πέντε τρόφιμα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

D69B4BF9EE57EDD45EDDF6632BC86D10.jpg

  Όλοι έχουμε ακούσει για τα λεγόμενα «superfoods». Τι γίνεται όμως τα «απλά»… foods;

Τα παρακάτω πέντε τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν πολλά ευεργετικά συστατικά στον οργανισμό σας, που κάνουν καλό στην υγεία και την ευημερία σας.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που θα διαβάζετε, ότι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

Ποια όμως οφέλη παρέχουν στον οργανισμό μας τα παρακάτω πέντε τρόφιμα;

Κεράσια ή βύσσινα

food1.jpg

Τα κεράσια και τα βύσσινα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και ως εκ τούτου διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου και στην αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η αυξημένη πρόσληψη κερασιών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων παρενεργειών από την άσκηση, όπως μυϊκοί πόνοι, φλεγμονές και αίσθημα αδυναμίας.

Αβοκάντο

food2.jpg

Η μεξικάνικη κουζίνα είναι πολύ αγαπητή και το αβοκάντο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της (βλ. γουακαμόλε).

Τα αβοκάντο αποτελούν εξαιρετική πηγή υγιεινών, μονο-ακόρεστων λιπαρών –τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης- και ως αποτέλεσμα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά με ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να μειώσει πραγματικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή μέτρια σε λιπαρά χωρίς την κατανάλωση αβοκάντο, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Κράνμπερι

food3.jpg

Τα κράνμπερι χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια ως βοηθητικό κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο είδος μούρων θα μπορούσε να έχει μια σειρά ακόμη από οφέλη όπως: η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, η ενίσχυση της στοματικής υγείας και η μείωση των φλεγμονών.

Κι όλα αυτά χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχουν, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Μύρτιλα και κολοκυθόσποροι

food4.jpgfood5.jpg

Τα μύρτιλα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και συνδέονται με βελτιωμένη υγεία της καρδιάς, πρόληψη κατά του καρκίνου, ενισχυμένη εγκεφαλική λειτουργία και καλύτερη όραση.

Κι αν αυτά δε σας φαίνονται αρκετά, έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα μύρτιλα έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Οι κολοκυθόσποροι παρέχουν σημαντικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο στον οργανισμό, ενώ είναι μια πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, την ανάπτυξη και τη διαίρεση των κυττάρων, καθώς επίσης και στην ποιότητα του ύπνου, την όραση και την υγεία της επιδερμίδας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *