Τα πέντε σοβαρά λάθη που κάνεις με τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής δεν είναι αξεσουάρ μόδας και η κύρια αποστολή τους είναι να διορθώσουν διαθλαστικές ανωμαλίες της όρασης ή προβλήματα και παθήσεις των ματιών.

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, ακολουθείται από τους περισσότερους μια σειρά από λανθασμένες πρακτικές κατά την χρήση τους. Ακολουθούν τα 5 συχνότερα λάθη και οι κίνδυνοι που υπάρχουν.

1) Κοιμάσαι με τους φακούς: Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις. Περιορίζεις την μετάδοση οξυγόνου. Στερώντας από τον κερατοειδή οξυγόνο, μπορεί να προκληθεί μόλυνση από μικροοργανισμό αν υπάρχει σχισμή στον κερατοειδή.

2) Πιάνεις τους φακούς με βρώμικα χέρια: Μεταφέρεις μικροοργανισμούς και βρωμιά. Να καθαρίζεις πάντα τα χέρια σου πριν τους ακουμπήσεις.

3) Κάνεις μπάνιο και κολυμπάς με τους φακούς: Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κρατάς τους φακούς μακριά από το νερό. Το νερό απορροφάται από τους φακούς επαφής και μπορεί να τους καταστρέψει. Το νερό περιέχοντας μικροοργανισμούς μπορεί να αλλοιώσει τον φακό. Το αποτέλεσμα είναι να μην εφαρμόζει καλά και να τραυματίζει τον κερατοειδή. Οι μικροοργανισμοί μπορεί να εισέλθουν στο μάτι και να προκαλέσουν μόλυνση.

4) Φοράς τους φακούς σου συνέχεια: Κάνε ένα διάλειμμα και μην τους φοράς 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην φοράμε παραπάνω από 12 με 14 ώρες την ημέρα.

5) Xρησιμοποιούμε την ίδια θήκη για πολύ καιρό: Όταν η θήκη παραμένει ίδια για πολύ καιρό, πολλαπλασιάζονται οι μικροοργανισμοί. Οι ειδικοί συνιστούν να μην χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη παραπάνω από 3 μήνες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *