«Τα νοσοκομεία της χώρας αργοπεθαίνουν»

 
Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.


«Τα νοσοκομεία της χώρας «αργοπεθαίνουν» ενώ το υπουργείο Υγείας μιλάει για κλείσιμο 661 κλινικών και συγχρόνως προσπαθεί να καλύψει τα κενά σε προσωπικό με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών με ετήσιες συμβάσεις εργασίες. Λένε ότι θα κλείσουν 661 κλινικές αλλά ούτε οι ίδιοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι κλινικές. Από την άλλη τα κενά σε ιατρικό προσωπικό ξεπερνούν τις 6000 πανελλαδικά, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στις 2.300. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όπου τα κενά πανελλαδικά είναι 20.000. Όσο για τις ελλείψεις σε υλικά είναι γνωστό ότι είναι τεράστιες. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν σύριγγες και γάζες», αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ Βαρνάβας.

Τονίζει επίσης ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά με την πρόσληψη γιατρών με σύμβαση έργου στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου απέτυχε γιατί κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. «Τώρα προσπαθούν να αναπληρώσουν τα τεράστια κενά με την πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ Λυκουρέντζος, ο οποίος, όμως, απέφυγε να κάνει λόγο για τις ευτελείς αμοιβές και το βαρύ εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουν οι επικουρικοί γιατροί, για τις εφημερίες τους που θα μένουν απλήρωτες και για την έλλειψη μέσων ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», προσθέτει ο κ Βαρνάβας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι σήμερα στο 30% των νοσοκομείων οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό θα γενικευτεί από το Σεπτέμβριο.

Κατάληψη για δεύτερη ημέρα στο νοσοκομείο Σερρών

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη του γραφείου του διοικητή του νοσοκομείου Σερρών από εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες και τις αργίες. Ζητούν δε την απομάκρυνση του διοικητή αποδίδοντάς του ευθύνη για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αθανάσιος Ζηλιαχώβαλης, ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Ξενοφών Εμμανουηλίδης, παρουσία αστυνομικών άλλαξε χτες την κλειδαριά του γραφείου του αλλά δεν το χρησιμοποίησε καθώς προτίμησε να ασκήσει τα καθήκοντά του από το γραφείου της υποδιοικήτριας.

«Σήμερα κάναμε έκτακτη Γενική Συνέλευση αλλά επειδή η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη την αναβάλαμε για αύριο ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε την κατάληψη και να κάνουμε κατάληψη και στο γραφείο της υποδιοικήτριας», πρόσθεσε ο κ Ζηλιαχώβαλης.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου Σερρών πραγματοποιούν εδώ και περίπου ένα μήνα επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *